Konferences, semināri

Preses konference par kustību „Brīvs no ĢMO”


29.04.2010, 11:00, Vides ministrijas 101. telpā Peldu ielā 25, Rīgā

Piedaloties uzņēmējiem, sabiedriskajām organizācijām un institūcijām Latvijā tiks atklāta kustība „Brīvs no ĢMO”, prezentēts tās zīmols un turpmākā darbība.

Preses konferencē piedalīsies vides ministrs Raimonds Vējonis, sabiedrisko organizāciju pārstāvji un uzņēmēji, kas jau izteikuši vēlmi nodrošināt patērētājiem ĢMO brīvu produkciju.

Preses konferencē tiks sniegta arī plašāka informācija par situāciju un aktualitātēm ĢMO likumdošanā Latvijā un prezentēta publikācija „Vadlīnijas no ĢMO brīvo zonu veidošanai.”

Iniciatīva „Brīvs no ĢMO” un tās piederības zīme ir aizsākta, jo Latvijas sabiedrība viennozīmīgi ir paudusi savu noraidījumu ģenētiski modificēto (ĢM) kultūraugu audzēšanai un izmantošanai pārtikā, ņemot vērā gan ĢM audzēšanas graujošo ietekmi uz apkārtējo vidi, gan nepilnīgi pārbaudītās ilgtermiņa ietekmes uz cilvēka veselību. Kā liecina sabiedriskās domas aptaujas šādās domās ir pat vairāk kā 80 procenti Latvijas iedzīvotāju.

Diemžēl likumdošanas trūkumu un nepilnīgas ieviešanas dēļ patērētāju intereses netiek pienācīgi aizstāvētas un praktiskās iespējas izvēlēties ĢMO brīvus produktus ir ierobežotas.

Tādēļ Latvijas Zemes Draugi, mācoties no līdzīgām iniciatīvām, kas jau darbojās virknē Eiropas un pasaules valstu, ir aizsākuši „Brīvs no ĢMO” iniciatīvu ar mērķi atvieglot patērētāju izvēli, nodrošināt papildu atpazīstamību tiem uzņēmējiem, kuri neizmanto ĢMO, kā arī veicināt diskusijas par stingrāku un saprātīgāku ĢMO apriti regulējošu likumdošanas normu izveidi.

Kustībā kā partneri jau iesaistījušies Vides ministrija un Latvijas bioloģiskās lauksaimniecības asociācija.

Kustībā „Brīvs no ĢMO” varēs iesaistīties ikviens uzņēmējs, kas gatavs saviem klientiem garantēt esošās likumdošanas ietvaros marķēto ĢMO produktu neizmantošanu (tirdzniecības vietas, ēdināšanas uzņēmumi).

Tāpat arī kustībā tiks aicinātas institūcijas, kurā netiek lietoti un iepirkumos izvēlēti ĢM marķēti produkti (organizācijas, skolas, uzņēmumi, institūcijas) un ikviens iedzīvotājs, kurš atbalsta kustības mērķus.

Pasākums norisināsies ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas finansiālu atbalstu EEZ finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta ietvaros ar Latvijas valsts finansiālu atbalstu no Sabiedrības integrācijas fonda.



Izziņas
Jānis Ulme,
Zemes Draugi padomes loceklis,
tel. 22552423

LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM)

x

Paroles atgadināšana