NVO ziņas

Neiepazīts stāsts - "Siera gleznas"

Vanda Davidanova, Siera klubs
19.04.2016

20.aprīlī Valmieras tehnikumā Valmieras "Mākslas dienu 2016" ietvaros notiks vēl nebijis interesants pasākums "Garša. Meistars. Māksla".

Ko tas nozīmē? Radošās komandas (Valmieras tehnikums, tā struktūrvienība no Rankas, sadarbības partneri -Ventspils tehnikums, "Valmiermuižas alus darītava") no siera veidos savdabīgas gleznas, parādot un pierādot, ka ēdiens, apvienojot garšas, krāsu un formu salikumus, var būt kā mākslas darbs.

"Ideju ka uz audekla var tapt glezna no siera, 2014.gadā biedrības "Siera klubs" organizētajā Siera plašu konkursā īstenoja Valmieras tehnikuma skolotāja Ramona Jirgena. Bijām sajūsmināti un pārsteigti. Patiess prieks, ka šogad jaunieši to attīsta un veidos jau vairākas gleznu retrospekcijas," saka "Siera kluba" vadītāja Vanda Davidanova.

No siera gatavotām gleznu retrospekcijām izvēlēti vairāki darbi: gleznotāju Jāņa Anmaņa, bijušā valmierieša Aleksandra Petrova (1874-1956), Valmieras Mākslas vidusskolas (VMV) pasniedzējas, mākslinieces Silvijas Melnūdres un VMV audzēknes Loretas Šperliņas-Priedītes gleznas "Klusā daba ar zivi" (2010), "Gaujas stāvie krasti"(1945; no Valmieras muzeja krājuma), "Latviskas latvietes Latvijā nes gaismu un mieru pasaulē" (2016) un "Valmiera" (2014). Kā oriģināls meistardarbs pasākuma laikā taps siera un uzkodu plate "Garšas palete" lielformāta krāsu paletes formā.

Gleznām izmantos apmēram 25 kilogramus 17 šķirņu un veidu sierus - dzeltenus, baltus, brūnus, melnus, raibus, zaļus, oranžus, ražotus AS "Valmieras piens", AS "Jaunpils pienotava", SIA "Mālpils piensaimnieks", AS "Limbažu piens", SIA "ELPA", AS "Smiltenes piens", SIA "Kalnu piens", AS "Rankas piens" un AS "Talsu piensaimnieks". Sierus sagriezīs dažāda lieluma un dažādu formu gabaliņos, atbilstoši katra mākslas darba ieceres īstenošanai, un kopā tie varētu būt vairāk nekā 5000 gabaliņi.

"Gabaliņš pie gabaliņa restorānos, mājsaimnieču virtuvēs, dažādos pasākumos degustācijās, un pēc Lauku atbalsta dienesta provizoriskiem datiem kopā pērn Latvijā 1 iedzīvotājs patērējis 20,1 kg siera, kas ir par 2 kg vairāk nekā 2014.gadā. Kopumā 2015.gadā siera ražošana palielinājusies par 19 %, sasniedzot lielāko apjomu kopš Latvija atrodas ES sastāvā, tas ir 41 tūkstoti tonnu," stāsta V.Davidanova, piebilstot, ka darbs jāturpina Latvijā ražotā lieliskā un veselīgā produkta - siera popularizēšanā.

Siera klubs

x

Paroles atgadināšana