NVO ziņas

"Zemes Draugi": TTIP apdraud Eiropas lauksaimniecību

Ieva Gedzuna, Zemes draugi, biedrība
28.04.2016

Eiropas Zemes draugi ceturtdien, 28. aprīlī, publiskotajā ziņojumā norāda uz negatīvo ietekmi, kādu Transatlantiskais tirdzniecības un investīciju partnerības līgums (TTIP) var atstāt uz Eiropas Savienības lauksaimniecību.

Ziņojums "Potenciālie riski ES lauksaimniecībai" apskata analītiķu izstrādātos modeļus par TTIP ietekmi uz Eiropas Savienību un ASV. Ziņojumā tiek secināts, ka TTIP ievērojami palielinās importu no Amerikas Savienotajām Valstīm, kamēr Eiropas Savienības ražotājiem tas sniegs mazāk priekšrocību. Pētījumi prognozē līdz 0,8% lielu Eiropas Savienības lauksaimniecības ieguldījuma samazinājumu iekšzemes kopproduktā, kamēr ASV lauksaimniecības ieguldījums palielināsies par 1,9% - jeb vairāk nekā 4 miljardiem eiro. [1] Tas var skart lielu daļu ES lauksaimnieku, radot lielāku konkurenci un cenu kritumu, tāpat negatīvi ietekmējot lauku reģionus un patērētāju intereses.

Vadoties pēc šā ziņojuma, vairāki ES zemkopības sektori tiek pakļauti riskam. [2] ASV Lauksaimniecības departaments paredz samaksas samazināšanos Eiropas lauksaimniekiem katrā pārtikas kategorijā. [3]

Organizācijas "Eiropas Zemes draugi" pārtikas kampaņu vadītāja Mute Šimpfa (Mute Schimpf) atzīmē: "Eiropas Savienībai TTIP būs drīzāk neizdevīgs darījums. Tiek prognozēts, ka lielākā daļa ES lauksaimnieku šī līguma rezultātā cietīs zaudējumus. Tā kā jau šobrīd daļa no viņiem cīnās par izdzīvošanu, šis varētu kļūt par viņu cīņas pēdējo etapu."

Ziņojumā teikts, ka ES un ASV korporatīvās lobiju grupas cenšas panākt pēc iespējas plašāku pieeju abu reģionu lauksaimniecības tirgum, ASV galvenokārt cenšas panākt ES pārtikas drošības un dzīvnieku labturības standartu pazemināšanu. Pat, ja pašreizējie standarti tiks saglabāti, palielinātais imports no ASV pārpludinās Eiropas tirgu, nodrošinot lielas eksporta iespējas ASV pārtikas korporācijām uz Eiropas lauksaimnieku rēķina.

"Galvenie ieguvēji no TTIP darījuma būs ASV korporatīvie pārtikas milži un industriālās fermas, kurām jau šobrīd ir lielāki apjoma radīti ietaupījumi un mazākas ražošanas izmaksas. Jebkura ES noteiktā ierobežojama atcelšana nozīmēs lielu importa pieaugumu, kas savukārt varētu kļūt par pēdējo zārka naglu atsevišķiem ES lauksaimniecības sektoriem," turpina Mute Šimpfa.

Ziņojumā pausts secinājums, ka tikai daži sektori (piemēram, siera ražošana atsevišķās valstīs un reģionos) Eiropas Savienībā būs ieguvēji no noslēgtā TTIP līguma, taču arī tas atkarīgs no ASV tirdzniecības ierobežojumu izmaiņām, kuras TTIP neregulē.

Eiropas Komisijas fokusēšanās uz ģeogrāfiskajām indikācijām (GI) – produktiem, kuriem ir specifiska ģeogrāfiskā izcelsme, uz kuras ir balstīta to atpazīstamība – arī atrodas uz jautājuma zīmes, jo priekšrocības visticamāk tiks piešķirtas tikai trim ES dalībvalstīm (Francijai, Lielbritānijai un Itālijai) un tikai dažiem produktiem, kā, piemēram, sieram, šampanietim un viskijam. [4]

Ziņojums atzīmē, ka arī patērētāju tiesību un vides aizsardzība var tikt negatīvi ietekmēta, jo gan ASV valdība, gan ražotāju apvienības atklāti cenšas panākt ES drošības noteikumu atcelšanu tādos jautājumos, kā ģenētiski modificētas pārtikas un pesticīdu lietojuma ierobežojumi un aizliegumi izmantot hormonus un ķīmisko mazgāšanu gaļas ražošanā.

Piezīmes: [1, 3] Beckman, J., Arita, S., Mitchell, L., & Burfisher, M. (2015). Agriculture in the Transatlantic Trade and Investment Partnership: Tariffs, Tariff-Rate Quotas, and Non-Tariff Measures.

[2] Visas ekonomisko modeļu studijas prognozē, ja ES tarifi tiks likvidēti, ievērojami pieaugs liellopu gaļas importa pieaugums (līdz 3 miljardiem dolāru). Tradicionālās liellopu gaļas lauksaimniecības, kas ražo augstas kvalitātes gaļu, var īpaši ciest no lētākas gaļas importa no ASV.

[4] Trīs ES dalībvalstis (Francija, Itālija, Lielbritānija) 2010. gadā veidoja 86% no ģeogrāfisko indikāciju eksporta ar ierobežotu produktu klāstu: šampanieti, skotu viskiju, konjaku, " Grana Padano" un " Parmigiano Reggiano".

[5] 20 Lauksamniecības ministri nesen ir izteikuši bažas par kumulatīvu TTIP ietekmi uz ES lauksaimniecību. Mercosur valstu vienošanās un procesā esošais Kanādas tirdzniecības līgums (CETA) spiež Eiropas Komisiju veikt ietekmes izpēti. Opozīciju vada Francija un Īrija, taču, kā tiek ziņots, to atbalsta arī AT, CY, EE, EL, HU, LV, LT, LU, PL, RO, SI, BE, SK, IT, FI, HR un BG http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-7629-2016-INIT/en/pdf

Zemes draugu nostāja attiecībā pret TTIP - https://www.foeeurope.org/served-by-ttip

Zemes draugi, biedrība

x

Paroles atgadināšana