NVO ziņas

Veterinārārsti: Nāvējošās slimības skarti varētu būt simti un tūkstoši suņu

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
03.05.2016

Šā gada aprīlī ar bīstamo suņu barības vada slimību dilatāciju saslimuši 20 suņi, no kuriem četri jau ir nomiruši, 3. maijā informēja Latvijas Veterinārārstu biedrības pārstāve Lita Konopore.

"Slimo suņu skaits dubultojas. Patiesais saslimušo dzīvnieku skaits ir pieņēmums, taču tie varētu būt simti vai pat tūkstoši. Pie vainas ir barība, mūsu uzmanības lokā ir vairākas barības sērijas, tā ka ziņas ir sliktas," sacīja Konopore.

Patlaban biedrība gaida, kad tiks savākti slimības tālākai pētīšanai nepieciešamie vairāk nekā 30 000 eiro, kas ļaus pētīt tādus barības komponentus, ko nepēta Pārtikas un veterinārais dienests un institūts "Bior".

Tikmēr Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga informē, ka saņemti jaunākie "Tukuma straumes" ražotās barības laboratorisko izmeklējumu rezultāti.

"Izmantotās augu izejvielas izmeklētas uz fosfororganiskajiem pesticīdiem un glifosātiem. Šos rādītājus Veterinārārstu biedrība bija norādījusi kā iespējamos suņu polineiropātijas izraisītājus. Tāpat paraugi izmeklēti uz mikotoksīniem un tehnoloģiskajām barības piedevām. Visi rādītāji izmeklētajos paraugos atbilst normām," sacīja Lamberga.

Tāpat viņa norādīja, ka polineiropātija nav dzīvnieku infekcijas slimība, kurai ir salīdzinoši viegli identificēt slimības izraisītāju, līdz ar to nozares profesionāļiem kopīgi jāturpina darbs, izslēdzot dažādus slimības iemeslus un nonākot pie skaidras atbildes par slimības cēloni.

Kā ziņots, slimība uzliesmoja pērn martā, pēc tam konstatēti vairāk nekā 100 saslimšanas gadījumi. Situācija ar bīstamo slimību sarežģījās šogad martā pēc iesaistīto pušu domstarpībām par slimības pētījumiem.

Suņu barības zīmola "Dogo" ražotājs "Tukuma straume", kura produkcija tiek minēta kā iespējamais saslimšanas cēlonis, piedāvāja ziedot pētījumam nepieciešamos 32 000 eiro, tomēr Latvijas Veterinārārstu biedrība piedāvājumu noraidīja, lēmumu pamatojot ar vēlmi saglabāt objektivitāti.

Līdz šim suņu barības vada saslimšanas cēloņu izpētē jau ieguldīti ap 45 000 eiro, tajā skaitā 10 700 eiro no Zemkopības ministrijas (ZM) budžeta, 25 000 eiro no institūta "Bior" budžeta, 9000 eiro no Pārtikas un veterinārā dienesta budžeta. Ministrija aprīlī lēmusi izveidot īpašu darba grupu, kurā vairāki eksperti apkopos visu pieejamo informāciju, izvērtēs situāciju un vienosies par tālāko stratēģiju un turpmāko darba virzienu dzīvnieku barības izpētes jautājumā.

Tikmēr ziedojumu portāls "Ziedot.lv" 22.aprīlī sāka ziedojumu vākšanu neatkarīgai slimības cēloņu izpētei, no nepieciešamajiem 31 212,64 eiro pagaidām saziedoti 14 259 eiro.

Līdz šim veiktajās barības analīzēs nav atrastas toksiskas vielas, kas varētu būt barības vada dilatācijas izraisītājas, līdz ar to ZM, kā arī ražotājs noliedz barības saistību ar saslimšanu, uzsverot, ka nav konstatēts neviens kritērijs, kura dēļ varētu teikt, ka suņu saslimšanā ir vainojama barība.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana