NVO ziņas

LOSP: Nav iespējams attīstīt ražošanu - budžets neskaidrs, elektrības rēķini un ēnu ekonomika turpina augt

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
23.09.2016

Trešdien, 21.septembrī,  notika ikmēneša Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvju sapulce.

LOSP pārstāvju sapulcē piedalījās Zemkopības ministrs (ZM) Jānis Dūklavs un ZM speciālisti, kuri sniedza informāciju par ministrijas aktualitātēm lauksaimniekiem, mežsaimniekiem un pārstrādātājiem 2017.gadā.

Lai pārrunātu nākamā gada budžeta situāciju un lauksaimnieki varētu tālāk plānot savu finanšu plūsmu, kā arī uzzinātu kā nākamā gadā tiks nodrošinātas Eiropas Savienības un valsts noteiktās saistības par atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai- uz LOSP pārstāvju sapulci bija uzaicināta Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne, lai informētu par FM stratēģiju un budžetu 2017.gadam.

Pēdējā laikā masu medijos un sociālajā vidē, pateicoties žurnālistu aktīvajai interesei un izpētei, veiksmīgi tiek pētīts jautājums par viltus zemnieku tirgošanos tirgū, tādejādi palīdzot atklāt viltus zemnieku krāpnieciskās nodokļu nemaksāšanas shēmas, pievienotās vērtības nodokļa shēmu izkrāpšanu, kas veicina ēnu ekonomikas augšupeju un grauj vietējo lauksaimnieku konkurētspēju. Tāpēc uz sanāksmi aicināti Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji: Inga Apsīte – Iekšējā tirgus departamenta direktore un Intars Eglītis – Iekšējā tirgus departamenta direktora vietnieks, kuri sanāksmē piedalījās ar ziņojumu par ēnu ekonomikas mazināšanu tirgos un citās publiskās tirdzniecības vietās, papildinot MK Nr.440 "Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību", tos papildinot ar normu, ka tirgus pārvaldītājam būtu nevis tikai tiesības kontrolēt kārtību tirgus vietās, bet gan pienākums kontrolēt tirgojamos apjomus un preču izcelsmes atbilstību pieteiktajai.

Lauksaimnieki ir šokēti saņemot augusta mēneša elektrības rēķinus, tāpēc esam aicinājuši EM atbildīgos pārstāvjus, lai izskaidro iemeslus šādai situācijai, kas lauksaimniekiem nav pieņemama un saprotama - kas atkal palielina saimnieciskās darbības izmaksas un dod kārtējo triecienu mūsu lauksaimniekiem jau tā smagajā krīzes situācijā. Līdz ar to esam uz sanāksmi aicinājuši EM atbildīgos pārstāvjus - EM valsts sekretāra vietnieku Jāni Patmalnieku un Dzintaru Kauliņu – Atjaunojamo energoresursu un energoefektivitātes departamenta direktoru, lai izskaidrotu lauksaimniekiem izveidotās enerģētikas politikas ietekmi uz saimniecībām. Tāpat LOSP cer uz analītisko žurnālistu palīdzību un aicina talkā izpētīt elektrības tirgu pēc Rīgas Centrāltirgus problēmu analīzes piemēra.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana