NVO ziņas

LOSP: Ar nākotnes OIK aprēķiniem nedrīkstam uzlikt neadekvātu slogu

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
29.09.2016

Trešdien, 28. septembrī notika Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) iniciēta un Zemkopības ministrijas (ZM) organizēta tikšanās ar Ekonomikas ministriju (EM) (ministru Arvilu Ašeradenu) AS "Latvenergo" (Āri Žīguru) un AS "Sadales tīkls" (ST) (Andi Pinkuli), Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK), lai turpinātu rast risinājumus situācijai ar strauji pieaugušajiem maksājumiem par elektroenerģiju. Diskusija notika pamatojoties uz 27.septembra Ministru kabineta sēdes pieņemto lēmumu atlikt EM iesniegtos ierosinājumus Elektroenerģijas tirgus likumā līdz to saskaņošanai ar LOSP un ZM.

ZM ministram J.Dūklavam vadot diskusiju, tika panākta vienošanās ar ST un SPRK, ka tiks radīts risinājums, lai lauksaimnieki varētu rezervēt pieslēguma jaudu uz ilgāku periodu – līdz šim noteikto 6 mēnešu vietā – nosakot 9 līdz 12 mēnešu periodu.

Tā kā pēdējā laikā lielākā lauksaimnieku daļa tika šokēta par rēķinu augstajām izmaksām un tas ir jau noticis fakts, tad sarunās tika uzsvērts, ka jāpanāk situācija, lai pēc iespējas ātrāk lauksaimnieki spētu sakārtot savas saimniecības, lai tiktu panāktas optimālās pieslēgumu jaudas. Tāpēc ST solīja sniegt konsultantu kontaktinformāciju, kā arī izteica atsaucību, ka jebkurš var sūtīt uz ST mājas lapā norādītajiem kontaktiem savu problēmsituāciju un savu problēmjautājumu, kas tiks nodots izpildītājam- lai operatīvi reaģētu un palīdzētu atrisināt katru konkrēto situāciju.

LOSP izpilddirektors Guntis Vilnītis: “LOSP no savas puses solīja lauksaimniekiem skaidrot, ka turēt nenoteiktai nākotnes perspektīvai lielas rezerves jaudas, kas ikdienā netiek izmantotas ir absolūti neekonomiski, līdz ar to no šādām ilgstoši liekām jaudām saimniecībām ir jāatsakās, tā optimizējot saimniecības izmaksas. Lauku apvidos ir ļoti daudz pamestas ēkas, fermas un citas būves, kuras netiek apsaimniekotas un kurām ir lielas jaudas pievadi. Ir gadījumi, kad šādās situācijās zemes īpašnieki nedomā no šīm jaudām atteikties, ar cerību, ka ar šādas jaudas pieslēgumu zemi varēs izdevīgāk pārdot, tāpēc skrupulozāk ir jāizvērtē katram īpašniekam individuāli, ko vēlas ar konkrēto ēku darīt nākotnē.LOSP sarunu ar EM un Latvenergo turpinās, jo joprojām ir pamatotas bažas par to, ka samazinot obligātā iepirkuma komponentes (OIK) izmaksas lielajiem elektrības patērētājiem, tās tiks pārliktas uz lauku saimniecībām, veicot izmaiņas Elektroenerģijas tirgus likumā.”

Tā kā no nākamā gada 1.maija tiek plānots, ka stāsies spēkā jaunie OIK aprēķināšanas nosacījumi, kas pēc lauksaimnieku aplēsēm palielinās mazo un vidējo uzņēmumu vidējās izmaksas par elektroenerģiju - pie šī jautājuma vēl atgriezīsimies, uzsverot, ka ir jārod citi instrumenti un risinājumi Latvenergo un ST iekšējās rezervē s, lai atkal neuzliktu neadekvātu slogu vietējam ražotājam un mājsaimniecībām.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana