NVO ziņas

LOSP: Vinjetes maksājumiem jānonāk Ceļu fondā un uz lauku ceļiem

Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
12.01.2017

9.janvārī notika Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes sēde, kurā tika diskutēts par grozījumiem "Autoceļu lietošanas nodevas likumā" un "Transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā".

LOSP atgādina, ka ilgstošās diskusijās par autoceļu nodokļu aprēķinu (vinjeti) un transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokli (TEN), no visiem izstrādātajiem piedāvājumiem ir panākts finansiāli izdevīgākais variants lauksaimniekiem. Neskatoties uz to, ka sabiedrībā no citu organizāciju puses tiek radīta negatīva šī lēmuma rezonanse, LOSP uzver, ka pie cita scenārija maksājumu apjoms varēja radīt daudz lielāku finansiālo slogu uz saimniecībām.

Visu iesaistīto pušu sadarbības rezultātā no 2017.g.1.janvāra autoceļu nodokļu aprēķins tiek veikts kravas automašīnām no 3001 - 3500 kilogramiem, kuri paredzēti vai tiek izmantoti kravu autopārvadājumiem. Līdz ar to lauksaimnieki, kuri pārvietojas ar universāļiem un hečbekiem, kuri neizmanto valsts galvenos un reģionālos autoceļus (https://www.csdd.lv/autocelu-lietosanas-nodeva-vinjete/autocelu-lietosanas-nodeva) būs ieguvēji, jo līdzšinējo 109,5 eiro vietā būs jāmaksā 54,75 eiro vidējais TEN, līdz ar to šīs kategorijas segmentā ieguvēji būs 5404 lauksaimnieki.

Solīts, ka vinjetes ienākumi tiks novirzīti ceļu būvniecībai un remontam, bet ir zināms uztraukums, ka plānotie ieņēmumi varētu tikt iepludināti kopējā valsts budžetā - tā nesasniedzot mērķi - ceļu stāvokļa uzlabošanu. Tāpat atgādinām un uzveram, ka jāstrādā pie tā, lai tiktu atjaunots Ceļu fonds, lai uzlabotu ceļu stāvokli un nodrošinātu prognozējamu finansējumu ceļu būvei, remontiem un uzturēšanai, par ko vairākkārtīgi esam uzrunājuši Satiksmes ministrijas (SA) pārstāvjus.

Tāpat uzveram, ka beidzot jāsāk pievērst pastiprināta uzmanība arī lauku ceļu sakārtošanai, jo ceļu stāvoklis laukos ir kritisks, bet vitāli svarīgs infrastruktūras objekts, lai laukos attīstītos saimniecības un uzņēmējdarbība.

LOSP aicina SM un Ceļu Satiksmes Drošības Direkciju (CSDD) rast risinājumu, lai vinjeti varētu iegādāties pēc interneta veikalu apmaksas principiem, jo ar līdzšinējo apmaksas kārtību daļai saimniecību ir radušās problēmas.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana