NVO ziņas

Aicina parakstīt Eiropas Pilsoņu iniciatīvu par glifosāta aizliegšanu

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)
13.02.2017

Šonedēļ visā Eiropā tiek sākta parakstu vākšana Eiropas Pilsoņu iniciatīvai aizliegt glifosātu. Tā ir galvenā aktīvā viela virknē nezāļu apkarošanas līdzekļu, no kuriem populārākais ir Monsanto RoundUp.

Eiropas Pilsoņu iniciatīvas petīciju atbalsta 30 organizācijas no 15 valstīm, tai skaitā Greenpeace, Pesticide Action Network, Corporate Europe Observatory un WeMove.EU. Latvijas pārstāvis šajā koalīcijā ir Latvijas Dabas fonds. Latvijā iniciatīvas atbalstam pievienojušās Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija un Latvijas Biškopības biedrība.

Organizācijas aicina Eiropas Komisiju aizliegt glifosātu, reformēt pesticīdu apstiprināšanas procesu un noteikt obligātos termiņus pesticīdu izmantošanas samazināšanai Eiropas Savienībā.

2015. gadā Pasaules Veselības organizācijas Starptautiskā Vēža izpētes aģentūra klasificēja glifosātu kā “iespējami kancerogēnu cilvēkiem”.

Ģirts Strazdiņš, Latvijas Dabas fonda direktors: “Glifosāts ir visur. Tas ir mūsu laukos, uz mūsu šķīvjiem, mūsu ķermeņos. Tas ir arī viens no faktoriem, kas veicina strauju bioloģiskās daudzveidības samazināšanos. Labās ziņas ir tādas, ka mēs varam pasargāt sevi, savus bērnus un dabu, panākot glifosāta – Eiropā visbiežāk lietotā nezāļu iznīcināšanas līdzekļa lietošanas aizliegumu. Aicinu arī Latvijas iedzīvotājus parakstīt Eiropas Pilsoņu iniciatīvu.”

Gustavs Norkārklis, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs: „Latvijā ik gadu lauksaimniecībā tiek izsmidzinātas vairāk kā 3000 tonnas toksisku ķīmisku vielu, tai skaitā glifosāta. Daudzi cilvēki, iespējams, pat nemaz nav aizdomājušies, ka lielu daļu šo ķimikāliju viņi apēd brokastīs, pusdienās vai vakariņās.  Ilgtermiņā tas var radīt nopietnu kaitējumu cilvēka veselībai. Aicinu rūpēties par savu un savu bērnu veselību jau šodien un parakstīt Eiropas Pilsoņu iniciatīvu par glifosāta aizliegšanu.”

Eiropas Pilsoņu iniciatīva ir demokrātisks instruments, ar kura palīdzību Eiropas pilsoņi var nepastarpināti piedalīties ES politikas ietekmēšanā un veidošanā. Ja tiek savākti 1 000 000 parakstu, un tie nāk no vismaz septiņām dalībvalstīm, Eiropas Komisijai ir jāizstrādā likumdošanas priekšlikums glifosāta aizliegšanai Eiropā.

Eiropas komisija šo iniciatīvu reģistrēja 2017. gada 25. janvārī, nospraužot mērķi sasniegt miljons parakstus 2018. gada 25. janvārī. Taču tā kā Eiropas Komisija par glifosāta lietošanas apstiprinājuma atjaunošanu lems līdz 2017. gada beigām, parakstus nepieciešams savākt līdz vasaras sākumam.

ES iedzīvotāji var parakstīties vietnē stopglyphosate.org vai arī parakstīšanās formā Latvijas Dabas fonda mājaslapā www.ldf.lv . Kampaņas mirkļbirka ir #StopGlyphosate.

Par glifosātu

Glifosāts ir visizplatītākā nezāļu apkarošanas līdzekļu aktīvā viela. Arvien vairāk zinātniski pierādījumi apliecina, ka glifosāts var radīt nopietnu kaitējumu cilvēka veselībai. ES regula 1107/2009 aizliedz izmantot pesticīdus, ja ir pietiekami daudz pierādījumu no testiem ar laboratorijas dzīvniekiem, ka šīs vielas var radīt vēzi. Šis aizliegums balstīts Pasaules Veselības organizācijas un Starptautiskās Vēža izpētes aģentūras (IARC) noteiktajos zinātniskajos kritērijos. 2015. gadā IARC klasificēja glifosātu kā “iespējami kancerogēnu cilvēkiem”.

Tāpat ir pierādīta glifosāta negatīvā ietekme uz vidi un bioloģisko daudzveidību.

2016. gadā Eiropas Komisija ierosināja atjaunot glifosāta izmantošanas apstiprinājumu uz vēl 15 gadiem. Tomēr, pateicoties sabiedrības spiedienam, ES dalībvalstis neatbalstīja šo priekšlikumu. Komisija nolēma atcelt lēmuma pieņemšanu, kamēr saņems atzinumu no Eiropas Ķīmisko vielu aģentūras (ECHA).

ES Direktīva 2009/128/EC nosaka, ka pesticīdus var lietot tikai tad, ja visas citas metodes nedarbojas, un uzdod ES dalībvalstīm noteikt konkrētus pasākumus un mērķus, lai samazinātu kopējo pesticīdu lietošanas apjomu.

Eiropas Pilsoņu iniciatīva ir veids, kā Eiropas iedzīvotāji var pieprasīt Eiropas Komisijai konkrētu rīcību tās kompetences ietvaros. Iniciatīvu jāparaksta vismaz 1 miljonam ES pilsoņu gada laikā, turklāt vismaz septiņās dalībvalstīs jāsavāc obligātais minimums. Lai parakstītu iniciatīvu, paraksta formā ir jāievada sava adrese, dzimšanas vieta un datums.

Vairāk informācijas: https://act.wemove.eu/campaigns/stop-glyphosate  

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP)

x

Paroles atgadināšana