NVO paziņojumi

Līdzekļu samazinājums jāpiemēro proporcionāls visām nozarēm

Krista Garkalne, LOSP
28.07.2009

Kā liecina šodien medijos paustā informācija, vakar, 27.jūlijā parakstītajā valdības koalīciju veidojošo partiju parakstītajā nodoma vēstulē ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) paredzēti daudz nepatīkami fakti lielākajai daļai Latvijas sabiedrības – tajā skaitā arī lauksaimniekiem.

Pamatojoties uz presē pausto informāciju, jāsecina, ka nodomu vēstule paredz, ka varētu tikt samazinātas subsīdijas, nodokļu atvieglojumi un akcīzes nodokļa atmaksa par degvielu. Tas kritiski iespaidos Latvijas lauksaimniekus, kas tāpat jau visu laiku ir nevienlīdzīgā situācijā ar pārējo Eiropas Savienības dalībvalstu saņemtajiem maksājumiem.

LOSP valdes priekšsēdētājs Armands Krauze: "Valstij ir grūti laiki un budžets ir jāsamazina. To saprot visi, tai skaitā lauksaimnieki, bet mēs vēlamies godīgu attieksmi pret visiem. Izdevumi ir jāsamazina proporcionāli visās nozares, jo tā nevar būt, ka lauksaimniekiem valsts atbalstu samazina, piemēram, desmit reizes vai noņem vispār, ja valstij izdevumi jāsamazina tikai par piekto vai ceturto daļu."

LOSP Briseles nodaļas vadītāja Sarmīte Babāne: "Attiecībā uz dīzeļdegvielas akcīzes atmaksu lauksaimniekiem, LOSP jau vairākas reizes ir lūdzis valdībai ieviest, Finanšu un Zemkopības ministrijai cīnīties par iekrāsotās degvielas ieviešanu Latvijā, kā tas ir citās Eiropas valstīs. Lauksaimniekiem nebūtu jāmaksā nodoklis par ceļu uzturēšanu, ja 99% gadījumu traktori pārvietojas pa laukiem. Galu galā, lauksaimniekiem šis atvieglojums ir ļoti būtisks, lai ražotu kaut nedaudz lētāku produkciju. Un vai kāds ir domājis par to, kas notiks valstī, ja nenotiks lauksaimnieciskā ražošana?"

Kaut arī liela daļa samazinājuma skars gandrīz visas nozares, LOSP aicina veikt proporcionālu samazinājumu, neatņemot kādai sfērai vairāk un citai mazāk.

Biedrība - Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) - ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā nacionālā līmeņa lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 37 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 10 500 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.

Papildu informācija:

tālrunis67027320, 26311133

e-pasts losp@losp.lv.

LOSP

x

Paroles atgadināšana