NVO paziņojumi

LOSP: Latvijā varētu ieplūst zemas kvalitātes pārtika

Krista Garkalne, LOSP
03.09.2009

Armands Krauze: „...Negodīgi uzņēmēji ieved ES trešo valstu produktus, pārvadā tos no vienas dalībvalsts uz otru, līdz produkts iegūst ES izcelsmi. Šādi produkti ir ne tikai nekvalitatīvi, bet arī bīstami patērētājiem, jo nav zināma to izcelsme, ražošanā izmantotās metodes un tas, vai produkts ir nekaitīgs."


Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) pauž satraukumu, ka Latvijā no citām valstīm varētu ieplūst zemas kvalitātes pārtika, jūtami ietekmējot mūsu iedzīvotāju veselību. Šis apstāklis negatīvi atsauksies arī uz valsts ekonomisko situāciju - samazināsies vietējās produkcijas patēriņš, jo cenas ziņā vietējā kvalitatīvā produkcija nespēj konkurēt ar nekvalitatīvo ievesto pārtiku, kas ir nesalīdzināmi lētāka.

Armands Krauze: „Latvijas ražotājiem ir jāievēro Eiropas Savienības (ES) un Latvijas valsts noteiktie augstie standarti, kas rada papildus ražošanas izmaksas, un tādēļ mūsu produkti ir dārgāki. Savukārt negodīgi uzņēmēji ieved ES trešo valstu produktus, pārvadā tos no vienas dalībvalsts uz otru, līdz produkts iegūst ES izcelsmi. Šādi produkti ir ne tikai nekvalitatīvi, bet arī bīstami patērētājiem, jo nav zināma to izcelsme, ražošanā izmantotās metodes un tas, vai produkts ir nekaitīgs. Mums ir arī informācija, ka Latvijā mēģina realizēt citu ES valstu produktus, kas nav pietiekami kvalitatīvi un kurus nebūtu iespējams realizēt “vecajās” dalībvalstīs. Tāpēc es aicinu pircējus izvēlēties tikai Latvijas produktus, bet Pārtikas un veterināro dienestu aicinu sākt pastiprinātu importa produkcijas kontroli, jo Latvijas zemnieku ražošana tiek kontrolēta, jau sākot no kūts vai lauka.”

Tāpat LOSP aicina stingrāk kontrolēt ievestās produkcijas kvalitāti, kā arī marķējuma atbilstību sastāvam, kas bieži vien maldina pircējus, jo nav skaidri salasāma produkta izcelsme, sastāvs un tā atbilstība solītajam. Mēs rosinām pārtikas produktus kontrolējošās iestādes ne tikai pārbaudīt vietējo ražotāju saražoto, bet pastiprināt arī ievestās produkcijas kontroli. Tas samazinātu ne tikai draudus patērētājiem, bet nāktu par labu arī Latvijas lauksaimnieku un vietējo ražotāju konkurētspējai un izdzīvošanai vienotajā ES tirgū.

LOSP

x

Paroles atgadināšana