NVO paziņojumi

Cukurkukurūzas asociācija izsaka priekšlikumu veidot Latvijas Lauksaimnieku patērētāju biedrību...

Andris Bebrs, AgroPols
22.10.2009

Trešdien, 21. oktobrī notikušajā Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sanāksmē Cukurkukurūzas asociācijas valdes priekšsēdētājs Aivars Punka izteicis priekšlikumu veidot Latvijas Lauksaimnieku patērētāju biedrību (LLPB), kuras mērķis būtu panākt visas lauksaimnieku saražotās produkcijas realizāciju gan Latvijā, gan ārzemēs.

Kā piemēru Punka minēja Stokholmu Zviedrijā, kur pilsētas centrā ir trīs miljoniem biedru, no kuriem lielākā daļa ir lauksaimnieki, piederošs lielveikalu tīkls.

"Neesmu dzirdējis, ka pēdējos gados zviedru zemnieki būtu sūdzējušies par kādām grūtībām. Apmierinātības pamatā ir zviedru zemniekiem piederošais tirdzniecības tīkls, kā arī daudzas citas lietas, par kurām mēs varētu tikai sapņot," sacīja Punka.

Viņš rosina sākt ar "mazumiņu" - savas noteiktas tirdzniecības vietas izveidi visām preču grupām, ko administrētu LLPB. Biedrība varētu pārņemt Nakts tirgu un izveidot savu loģistikas sistēmu, bet tālākā nākotnē izveidot arī savu veikalu tīklu.

Punka ir ticies ar Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētāju Daini Liepiņu (LPP/LC), lai apspriestu jautājumu par pirmā lauksaimniekiem piederošā mazumtirdzniecības veikalu tīkla izveidi. Konceptuāli Liepiņš šo ideju atbalstījis, taču uzsvēris, ka visu noteiks konkurence par tirgus vietām un reāls piedāvājums. Jau pašlaik LLPB vai tā dibinātam uzņēmumam varētu izdalīt atsevišķu vietu Sakņu paviljonā.

Punka aicina atsaukties visus ieinteresētos zemniekus, kuri būti ieinteresēti šāda LLPB izveidē un darbības uzsākšanā. Priekšlikumu atbalstīja arī pārējie LOSP biedri.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas izpilddirektore Linda Bille atbalstīja šo ideju, taču aicināja precīzāk skaidrot paredzamos finanšu avotus.

No redakcijas puses, atbalstot ideju par lauksaimniekiem piederošas (viņu konrolētas) pārdošanas sistēmas izveidi,  mēs vienīgi piedāvātu šo veidojamo struktūru tomēr saukt par Lauksaimnieku produkcijas pārdošanas biedrību. Jāievēro, ka patērētāju biedrība savā ekonomiskajā būtībā nozīmē patērētāju un nevis ražotāju vai pārdevēju kontrolētu organizāciju. Un Latvijā jau ir šāds piemērs, kad aiz savu līdzdalību neapzinošas patērētāju masas aizsega grupa administratoru "reorganizēja" Latvijas patērētāju biedrību īpašumā bijušos uzņēmumus un īpašumus. Un nekāda ieguvuma lauksaimniecības produkcijas ražotājiem.

Un tas laikam nebija Aivars Punkas kunga visnotaļ konstruktīvā priekšlikuma idejas pamatā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana