NVO paziņojumi

LLKA aicina Finanšu ministriju nākt pretī lauksaimniekiem un kooperatīviem

Linda Bille, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
13.11.2009

LLKA aicina Finanšu ministriju (FM) veikt grozījumus likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”, paredzot, ka par lauksaimniecības produktiem, ko lauksaimniecības produkcijas pārstrādātājiem piegādājuši paši šīs produkcijas ražotāji vai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS), kā taksācijas periods tiek noteikts tas, kurā lauksaimniecības produkcijas ražotāji vai LPKS saņem atlīdzību par veikto lauksaimniecības produkcijas piegādi, bet tas nedrīkst pārsniegt sešus mēnešus no piegādes un rēķina izrakstīšanas brīža. Kā zinām, pašreizējā likuma redakcija šādu iespēju paredz tikai graudaugu ražotājiem.

Ņemot vērā grūto finansiālo situāciju valstī, it īpaši lauksaimniecības jomā, viena no svarīgākajām tautsaimniecības nozarēm Latvijā ir jāatbalsta. Nodokļu atvieglojums lauksaimniecības produkcijas ražotājiem būtu liels ieguvums, jo šobrīd tieši ražotāji cieš no pārstrādes uzņēmumu nespējas norēķināties laikus (norēķināties vispār).

Piedāvātās izmaiņas dos vairākus ekonomiskos ieguvumus:

· veicinās eksportspējīgo uzņēmumu izaugsmi (atbilstoši MK apstiprinātajai koncepcijai par eksportspējīgo uzņēmumu atbalstu);

· samazinās maksātnespējīgo uzņēmumu skaitu;

· samazinās valstij nenomaksāto nodokļu parādnieku skaitu;

· tiks mazināti birokrātiskie šķēršļi uzņēmumu attīstībai;

· atvieglos lauksaimniecības produktu ražotāju naudas plūsmas plānošanu (reāli tas visu laiku ticis segts ar kredītlīnijām, ko šajos ekonomiskajos apstākļos iegūt no bankām ir gandrīz nereāli);

· netiek prasīts atliktais nodoklis, tādējādi valstij samazinot nodokļu administrēšanas izdevumus, bet lauksaimniekiem un kooperatīviem tiks aiztaupītas liekas birokrātiskās procedūras.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana