NVO paziņojumi

Latvijas cūkaudzētāji pauž bažas par ārējo tirgu aizsardzību un darba resursu trūkumu nozarē

Anta Blumberga, Leta-Nozare
16.11.2009

Latvijas cūkaudzētāji pauž bažas par ārējo tirgu aizsardzību un darba resursu trūkumu nozarē

Latvijas cūkkopjus uztrauc, ka kādas neapdomīgas rīcības dēļ varētu tikt sabojātas attiecības ar eksporta valstīm. Ne mazāk svarīgs ir jautājums par kvalificēta darba spēka trūkumu nozarē, pēc tikšanās ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu biznesa informācijas portālam "Nozare.lv" atzina kooperatīvās sabiedrības "Latvijas cūku audzētāju asociācija" direktors Varis Sīmanis.


Ceturtdien, 12.nov., Bauskas novada Īslīces pagastā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs darba vizītes laikā tikās ar kooperatīvās sabiedrības "Latvijas cūku audzētāju asociācija" padomi. Tikšanās laikā asociācijas pārstāvji ministru iepazīstināja ar cūkkopības nozares attīstību laika posmā no 2000.līdz 2009.gadam, kā arī pārrunāja valsts atbalstu nozarei 2010.gadā un turpmāk, diskutēja par iespējamiem tirgus vecināšanas pasākumiem, īpaši par sadarbību ar Krieviju, un plānoto atbalstu ciltsdarbam.


Zemkopības ministru vizītē pavadīja arī Vides ministrijas pārstāve, kas skaidroja noteikumus, kas attiecas uz mēslu krātuvju ierīkošanu un atbalstu krātuvju ierīkošanai.


Kā vienu no būtiskākajiem nozares trūkumiem cūku audzētāju asociācija atzina kvalificēta darbaspēka trūkumu nozarē. "Šobrīd ne tikai cūkkopības nozarē, bet visā lauksaimniecībā ir absolūts speciālistu trūkums. Var dabūt strādniekus, bet nav iespējams atrast nozarē zinošus speciālistus. Ja paņemsim strādniekus no ielas, nāksies daudz laika un līdzekļu ieguldīt šo speciālistu izglītošanā un praktisko darba iemaņu veidošanā," atzīst Sīmanis.


Latvijas cūkaudzētāju asociācijas vadītājs ZM delegācijai izteica priekšlikumu mainīt izglītības sistēmu lauksaimniecības speciālistu izglītošanai. Svarīgi, lai izglītības iegūšanas speciālists iegūtās teorētiskās zināšanas spētu pielietot praksē. Pagaidām Latvijas izglītības sistēma negatavo lauksaimniecības speciālistus pēc Rietumeiropas principiem.


Sīmanis arī uzsvēra, cik svarīgi ir saglabāt labas attiecības ar Krieviju, Ukrainu, Baltkrieviju un citām valstīm, kas ir Latvijas cūkkopības nozares eksporta noieta tirgi. "Rietumeiropā ar mūsu produkciju nav ko darīt, jo tur jau tā ir pārprodukcija," skaidro Sīmanis.


Jau ziņots, ka ceturtdien, 12.nov., zemkopības ministrs Jānis Dūklavs darba vizītē Bauskas novadā un Vecumnieku novadā tikās ar lauksaimniekiem, lai diskutētu par aktualitātēm nozarē, kā arī atbildētu uz lauksaimnieku jautājumiem.


Darba vizītes otrajā daļā zemkopības ministrs piedalījās kooperatīvās sabiedrības "Latvijas cūku audzētāju asociācija" padomes izbraukuma sēdē, kas notika Bauskas novada Īslīces pagasta "Skalderos".

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana