NVO paziņojumi

Latvijas Dabas fonds iebilst pret ZM ieceri ierobežot bioloģiski vērtīgo zālāju apsaimniekošanu ar vēlāku zālāju pļaušanas termiņu noteikšanu

Ilze Vabole, AgroPols
19.03.2010

Latvijas Dabas fonds atkārtoti iebilst pret šādu termiņu [15. augustu], norādot, ka tam nav bioloģiska pamatojuma un ka tik vēla pļaujas termiņa rezultātā lauksaimniekiem nav iespēju šajās platībās iegūt lopu barošanai piemērotu un atbilstošas kvalitātes sienu. Latvijas Dabas fonds norāda, ka tik vēla pļaujas datuma noteikšana veicina šī maksājuma atbalsttiesīgo platību izslēgšanu no turpmākas integrēšanas saimniecības lauksaimnieciskajā ražošanā, kas veicinās šo platību pamešanu un aizaugšanu.


Latvijas Dabas fonds iebilst pret ZM ieceri ierobežot bioloģiski vērtīgo zālāju apsaimniekošanu ar vēlāku zālāju pļaušanas termiņu noteikšanu

Zemkopības ministrija ir sagatavojusi Ministru kabineta noteikumu projektu "Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības kārtība vides un lauku ainavas uzlabošanai”, kas 4. februārī izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē.

Ar šiem noteikumiem Zemkopības ministrija vēl vairāk ierobežos bioloģiski vērtīgo zālāju apsaimniekotāju iespējas uzturēt šos zālājus un veicināt dabas daudzveidības saglabāšanos laukos.

Kā informē Latvijas Dabas fonda sabiedrisko attiecību koordinatore Daiga Brakmane, Zemkopības ministrija ierosina pārcelt vēlās pļaušanas termiņu bioloģiski vērtīgiem zālājiem, nosakot, ka iespēja saņemt atbalstu pasākuma „Bioloģiskās daudzveidības uzturēšana zālājos” ietvaros, uzsākot pļaušanu tikai pēc 15. augusta (līdzšinējā 1. augusta vietā).

Latvijas Dabas fonds atkārtoti iebilst pret šādu termiņu, norādot, ka tam nav bioloģiska pamatojuma un ka tik vēla pļaujas termiņa rezultātā lauksaimniekiem nav iespēju šajās platībās iegūt lopu barošanai piemērotu un atbilstošas kvalitātes sienu. Latvijas Dabas fonds norāda, ka tik vēla pļaujas datuma noteikšana veicina šī maksājuma atbalsttiesīgo platību izslēgšanu no turpmākas integrēšanas saimniecības lauksaimnieciskajā ražošanā, kas veicinās šo platību pamešanu un aizaugšanu.

Latvijas Dabas fonds jau vairākkārt ierosinājis Zemkopības ministrijai izskatīt iespēju mainīt pļaušanas termiņus, pielāgojot tos biotopu prasībām, veicot pļaušanas termiņa diferenciāciju vismaz trīs klasēs, atsevišķās no tām pieļaujot arī agrāku pļaujas uzsākšanas datumu.

Informācijai:

Par bioloģiski vērtīgajiem zālājiem (BVZ) dēvē dabiskās pļavas un ganības, par kuru apsaimniekošanu - vēlu pļaušanu vai ekstensīvu ganīšanu - ir iespējams saņemt atbalsta maksājumus Lauku attīstības programmas 2007-2013 ietvaros.

Ar vārdu zālājs apzīmē gan pļavas, gan ganības. Reizēm kā sinonīmu dabiskajam zālājam lieto apzīmējumu dabiskās pļavas, kas tāpat ietver gan ganības, gan pļavas. Dabisks šajā gadījumā arī nozīmēs bioloģiski vērtīgs.

BVZ no parastajām pļavām atšķiras ar to, ka tajos sastopama augsta bioloģiskā daudzveidība - sastopamas dažādas augu - īpaši ziedaugu - sugas, bet neviena no sugām nav izteiktā pārākumā. Bioloģisko daudzveidību nosaka arī piemērotība reto pļavu sugu putnu ligzdošanai.

BVZ iedala zālājos, kuriem ir augsta botāniskā daudzveidība  un tādos, kas ir nozīmīgas putniem kā ligzdošanas, barošanās un pulcēšanās vietas. Abu veidu zālājus ir būtiski nepārvērst arumā, jo to atjaunošanās pēc uzaršanas notiek ļoti lēni - īpaši gadījumos, ja maz ietekmēts zālājs atrodas intensīvi apsaimniekotu lauksaimniecības platību tuvumā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana