Kooperācija

Saeimas komisija aicina piensaimniekus kooperēties

Saeimas Preses dienests
04.09.2009

Apvienošanās piensaimniecības kooperatīvos ir viens no labākajiem veidiem, kā veicināt Latvijas zemnieku - piena ražotāju konkurētspēju Eiropas Savienības (ES) līmenī, piektdien, 4. septembrī, diskutējot par situāciju ES piena produktu tirgū, pauda Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti.

Komisija šodien apstiprināja Latvijas nacionālās pozīcijas 7. septembra ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomei, kurā cita starpā ministri pārrunās Eiropas Komisijas ziņojumu par ES piena produktu tirgus stāvokli 2009. gadā.

Runājot par Latvijas piensaimnieku konkurētspējas veicināšanu, vairāki komisijas deputāti kā labu iespēja minēja piensaimnieku apvienošanos kooperatīvos. Īpaši aktuāls šis jautājums kļūs pēc 2015. gada, kad ES atteiksies no piena kvotu piešķiršanas. Komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle norādīja, ka būtu nepieciešams valstiskā līmenī domāt, kā veicināt šādu piensaimnieku kooperatīvu veidošanos.

Vērtējot Latvijas nacionālās pozīcijas, deputāts Staņislavs Šķesters (ZZS) pauda bažas par pozīcijā minēto vārdu "restrukturizācija". "Restrukturizācijas līdz šim Latvijā ir beigušās ar nozares sagrāvi. Ja atņemsim piena nozarei kvotas, tad tas būs ļoti bīstami," teica deputāts.

Kā noskaidroja deputāti, Latvijā piena nozarē šobrīd darbojas 28 kooperatīvi, no kuriem lielākie ir "Trikāta KS", "Dzēse", "Piena ceļš". Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre Ligita Silaraupa kā vienu no veiksmes stāstiem šajā nozarē minēja piensaimnieku kooperatīvo sabiedrību "Straupe".

Iesaistoties kooperatīvā, lauksaimniekam ir lielākas iespējas neciest no piena cenu svārstībām. Vairums piensaimnieku kooperatīvu nodarbojas ar piena eksportu uz trešajām valstīm. "Tomēr mums vēl tāls ceļš ejams līdz tādam kooperācijas līmenim, kāds ir Somijā un Zviedrijā, jo Latvijā piena tirgū joprojām dominē lielie pārstrādātāji," atzīmēja L.Silaraupa.

ES lauksaimniecības ministru padomē 7.septembrī izskatāmajā ziņojumā Eiropas Komisija konstatējusi, ka gada laikā situācija ES piena tirgū būtiski pasliktinājusies. Piena iepirkuma cenas Eiropā šogad samazinājušās un attiecīgi samazinājušies arī piena ražošanas apjomi, norādīja L.Silaraupa. Piena tirgus cenas kritumu ietekmējusi pieprasījuma samazināšanās gan ES tirgū, gan eksporta tirgos.

Saeimas Preses dienests

x

Paroles atgadināšana