Kooperācija

Somijas kooperācijas pozitīvā pieredze

Linda Bille, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
01.10.2009

Somijā, vērtējot kooperatīvu biedru skaitu un kopējo iedzīvotāju skaitu, tie ir augstākie rādītāji pasaulē. Proti: 84% Somijas iedzīvotāju ir vismaz viena kooperatīva biedri (1993. gadā tie bija 44%, 1998. gadā - 59%). Bet 56% Somijas iedzīvotāju ir vismaz divos kooperatīvos, un 26% - vismaz trijos.


Somijas kooperācijas pozitīvā pieredze

Kā jau informējām, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) pārstāvji “Leonardo da Vinci” programmas projekta "Lauksaimnieku kooperācija likumdošanā un praksē" ietvaros devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Somiju.

Varam mācīties

“Galvenais secinājums pēc braucienā redzētā un uzzinātā - tā ir valsts, no kuras latviešiem vajadzētu pamācīties. Somijā kooperācija ir raksturīga ne tikai lauksaimniecībai, bet arī pārējām tautsaimniecības nozarēm. Tādējādi cilvēki ar kooperatīvu palīdzību risina lielāko daļu ikdienas jautājumu - ne tikai biznesa, bet arī sadzīviskus," stāsta LLKA valdes locekle Aelita Runce. Jāuzsver, ka Somijā, vērtējot kooperatīvu biedru skaitu un kopējo iedzīvotāju skaitu, tie ir augstākie rādītāji pasaulē. Proti: 84% Somijas iedzīvotāju ir vismaz viena kooperatīva biedri (1993. gadā tie bija 44%, 1998. gadā - 59%). Bet 56% Somijas iedzīvotāju ir vismaz divos kooperatīvos, un 26% - vismaz trijos.

Somijā, līdzīgi kā Latvijā un citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, darbojas princips, ka biedram kopsapulcē, neatkarīgi no piederošo paju skaita, ir viena balss. Valstī arī pārsvarā visās nozarēs darbojas divu līmeņu kooperatīvi - pirmā līmeņa kooperatīvs apvieno konkrēto mērķgrupu, savukārt otrā līmeņa - pirmā līmeņa kooperatīvus konkrētajā nozarē. Latvijā, vērtējot kooperatīvus lauksaimniecības nozarē, šāda prakse vēl nav attīstīta, taču pašreiz diskusiju līmenī ir iespējas apvienoties piena nozares kooperatīviem.

Savstarpēji nekonkurējot

Pieredzes apmaiņas brauciena laikā tika izzināta situācija Somijā saistībā ar piena kooperatīvu iespējām apvienoties kopīgas pārstrādes attīstīšanai. LLKA pārstāvji tikās ar “Valio Ltd” darbiniekiem. “Valio Ltd” ir lielākais piena pārstrādes uzņēmums Somijā, kas pieder piena ražotāju kooperatīviem. Uzņēmums tika dibināts 1905. gadā ar mērķi veicināt piena produktu eksportu. “Valio” kapitāla daļu turētāji ir 22 piena kooperatīvi, kas apvieno aptuveni 10 tūkst. piena ražotāju. "Divu līmeņu kooperatīvu struktūra nodrošina to, ka kooperatīvi strādā kopā, savstarpēji nekonkurējot," atzīst LLKA valdes locekle Ilze Aizsilniece.

Tāpat ciemojāmies patērētāju kooperatīvā SOK. Tas ir otrā līmeņa kooperatīvs, kurā apvienojušies 22 reģionālie kooperatīvi. Par šā kooperatīva biedru, iegādājoties paju 100 eiro vērtībā, var kļūt katrs Somijas iedzīvotājs.

Brauciena dalībnieki viesojās arī kooperatīva bankā. Vietējās kooperatīvu bankas ir neatkarīgas un darbojas dažādos reģionos, taču tās visas apvienojušās centrālajā kooperatīvā “OP-Pohjola Group”. Kooperatīvu bankas piedāvā dažādus pakalpojumus – apdrošināšanu, kā arī palīdzību finanšu un nekustamo īpašumu tirdzniecības jautājumos. Arī konsultāciju bizness Somijā pieder zemniekiem. Tikāmies ar kooperatīva "Pro Agria" pārstāvjiem, kuri konsultē zemnieku saimniecības.

Ir jātuvinās Somijas līmenim

"Kooperācija dažādās nozarēs un līmeņos Somijā netieši veicina arī iekšējā tirgus aizsardzību," secina Aelita Runce. "Tiesa, Somijā kooperatīviem ir simt gadu pieredze, bet mums - tikai desmit. Taču Latvijas kooperatīviem ir jātuvinās Somijas līmenim daudz ātrākā laika periodā, lai mēs spētu izdzīvot kopējā Eiropas Savienības tirgū."

Pieredzes apmaiņas braucienu palīdzēja organizēt Somijas kooperatīvu konfederācija, kas apvieno dažādu nozaru kooperatīvus. Organizācija dibināta 1899. gadā. Tai nodibinoties, valstī uzreiz sākās strauja kooperatīvu veidošanās un attīstība.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana