Kooperācija

LLKA turpinās pārrunas ar Ekonomikas ministriju par maksimāli pieļaujamās tirgus daļas palielināšanu lauksaimniecības kooperatīviem

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
15.06.2012

LLKA valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons piedalījās sanāksmē ar ekonomikas ministru Danielu Pavļutu, kuras laikā tika diskutēts arī par  lauksaimniecības kooperatīvu attīstību Latvijā un iespēju atbilstīgām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām palielināt maksimāli pieļaujamo tirgus daļu, kas nav jāsaskaņo ar Konkurences padomi, līdz 40%.
Pašreizējā likumdošana paredz, ka kooperatīviem, kurus biedri – lauksaimnieciskās produkcijas ražotāji – izmanto kā instrumentu, lai realizētu savu saražoto produkciju, maksimāli pieļaujamā tirgus daļa, kas nav jāsaskaņo ar Konkurences padomi, ir 15%, savukārt, kooperatīviem, kuri arī pārstrādā savu biedru saražoto izejvielu, - 20%.

Ekonomikas ministrs tikšanās laikā konceptuāli piekrita, ka kooperatīvi lauksaimniecības nozarē jāstiprina, taču jāuzsver, ka pagaidām Ekonomikas ministrijas piedāvātie risinājumi, kas paredz palielināt šo pieļaujamo tirgus daļu tikai par 5%, neatbilst LLKA nostājai un diskusijas visticamāk vēl turpināsies.

Jāuzsver, ka kā būtisks arguments LLKA sarunās ar Ekonomikas ministriju kalpo fakts, ka viens no Eiropas Savienības Kopējās lauksaimniecības politikas galvenajiem mērķiem nākamajā plānošanas periodā ir uzlabot lauksaimnieku stāvokli pārtikas produktu ražošanas ķēdē. Latvijā lauksaimniecības kooperatīviem pārsvarā nepieder savi pārstrādes uzņēmumi un tirdzniecības tīkli. Pie šādas struktūras lauksaimniecības kooperatīvi, neatkarīgi no to apmēra un tirgus daļas, ir un būs tikai viens neatkarīgs posms pārtikas produktu ražošanas ķēdē. Līdz ar to ir jānodrošina, lai lauksaimniecības kooperatīvi ir spējīgi panākt konkurētspējīgus nosacījumus un būtu vienlīdzīgi sarunās ar pārstrādes uzņēmumiem un / vai tirdzniecības ķēdēm. Tāpat jāuzsver, ka 2012. gada 14. marta Eiropas Parlamenta un Padomes regula Nr.261/2012 paredz dažādas priekšrocības piena nozares ražotāju organizācijām, tai skaitā, attiecībā uz tirgus daļu. Tāpat LLKA uzskata, ka maksimālās tirgus daļas palielināšana lauksaimniecības kooperatīviem neatstās negatīvu ietekmi uz Latvijas tirgu, jo vietējais tirgus ir salīdzinoši piesātināts ar pārtikas produktiem, kā rezultātā kooperatīvu mērķtirgus (gan izejvielas, gan pārstrādātās produkcijas) ir ārpus Latvijas. To pierāda arī pašreizējā lielāko kooperatīvu darbība. Pie tam, valstiskā līmenī būtu jāvērtē samērojamība, respektīvi, vai guvums no zemnieku apvienošanās tomēr nav lielāks par patērētāju zaudējumu no šīs apvienošanās. It īpaši, ņemot vērā Latvijas saimniecību struktūru, kur mazo zemnieku saimniecību īpatsvars ir ievērojams.
 

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana