Kooperācija

Gruzija ieinteresēta Latvijas piena produktu importā un kooperācijas pieredzē

Ilze Vabole, AgroPols
27.07.2012

26. un 27. jūlijā zemkopības ministre Laimdota Straujuma darba vizītē apmeklēja Gruzijas Republiku, kur tikās ar Gruzijas lauksaimniecības ministru Zazu Goroziu (Zaza Gorozia) un kopā ar Latvijas uzņēmējiem apmeklēja vairākus Gruzijas pārtikas ražošanas uzņēmumus un potenciālos sadarbības partnerus, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietnieks Kaspars Funts.

„Latvijas un Gruzijas nozares tirdzniecības rādītāji ir stabili, taču pagaidām to apjomi ir nelieli. Latvija var Gruzijas tirgum piedāvāt augstas kvalitātes piena produktus, zivju konservus un gaļas izstrādājumus, tāpat arī dažādus koksnes izstrādājumus,” pirms tikšanās norādīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Laimdota Straujuma, tiekoties ar Zazu Goroziu, apsprieda iespējas uzlabot abu valstu sadarbību pārtikas tirdzniecībā, īpaši ar kvalitatīvu piena produkciju. Zazu Goroziu pauda interesi par lauksaimniecības kooperatīvo sabiedrību veidošanos un izteica vēlēšanos mācīties no Latvijas kooperācijas pieredzes.

Gruzijas lauksaimniecības ministrs minēja, ka labprāt saņemtu arī palīdzību kvalificētu agronomijas speciālistu izglītošanā un lauksaimniecības konsultāciju sistēmas izveidošanā, vadoties pēc Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) pieredzes, jo valstī trūkst zinošu agronomu un lauksaimniecības konsultantu. Tāpat Z.Gorozia ļoti augstu novērtēja Latvijas Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta „BIOR” darbību sertifikācijas iestāžu laboratoriju ierīkošanā un izrādīja ieinteresētību konsultēties arī šajā jomā.

„Latvijas un Gruzijas attiecības ir ļoti draudzīgas, tādēļ arī tikšanās aizritēja pozitīvā gaisotnē, kurā abas puses dalījās savās zināšanās un pieredzē. Gruzijas lauksaimniecības ministrs izrādīja interesi par kooperācijas procesu, izglītības sistēmu un lauksaimnieku konsultāciju centru darbību. Īpaši viņu interesēja Latvijas piena produkcija, jo Gruzijā 70% piena tiek ražots no ievesta piena pulvera,” atzina Latvijas zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Kopā ar zemkopības ministri Gruzijā bija arī Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūta „BIOR” vadītājs un vadības pārstāvji no vairākiem Latvijas pārtikas ražošanas uzņēmumiem: SIA „Latvijas Piens”, Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības „Piena ceļš” un SIA „Rēzeknes gaļas kombināts”.

Zemkopības ministre L.Straujuma kopīgi ar Latvijas uzņēmēju delegāciju 26. jūlijā apmeklēja Gruzijas pārtikas ražošanas uzņēmumus un tikās ar lielāko tirdzniecības tīklu vadību – potenciālajiem sadarbības partneriem. Delegācija iepazinās ar tirdzniecības tīklu „Populi”, viesojās konjaka ražotnē, tikās ar Gruzijas Lauksaimniecības ministrijas Pārtikas nekaitīguma, veterinārijas un augu aizsardzības departamenta vadību, kā arī apmeklēja vienu no Margebeli holdinga uzņēmumiem „Margebeli Farm” – piena fermu, kas ir Latvijas un Gruzijas kopuzņēmums un kura līdzīpašniece ir Latvijas kooperatīvā sabiedrība „Piena ceļš”.

Darba vizītes turpinājumā delegācija 27. jūlijā apmeklēja lauksaimniecības produkcijas pārstrādes uzņēmuma „Marneuli” konservu fabriku, kas arī ietilpst Margebeli holdingā, veikalu tīklus „Smart” un „Goodwill” un pārtikas izplatītāju „Megako”, kā arī vairākas laukaugu saimniecības.

2012. gada pirmo piecu mēnešu tirdzniecības rādītāji liecina, ka jau tuvā nākotnē tirdzniecības plūsmu attiecība starp abām valstīm var mainīties. 2011. gadā Latvija no Gruzijas importēja produktus 3,8 miljonu eiro vērtībā, bet produktu eksporta vērtība uz Gruziju sasniedza 2,3 miljonus eiro. Savukārt 2012. gada pirmajos piecos mēnešos Latvija uz Gruziju eksportēja produktus 1,34 miljonu eiro vērtībā, sasniedzot 58 procentus no 2011. gada produktu eksporta kopējā apjoma.

Latvija uz Gruziju eksportē galvenokārt zivju konservus – Gruzija ir pastāvīga Latvijas partnere tirdzniecībā ar zivju produktiem. Uz Gruziju galvenokārt tiek eksportēti brētliņu konservi, tāpat arī konservi no makrelēm, sardīnēm, siļķēm u.c. zivīm.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana