Kooperācija

SIA "Latvijas piens" aizvadītajā gadā dubultojis tirgus daļu Latvijā un audzējis eksportu

Ramona Kalniņa, SIA "Latvijas Piens"
31.01.2014

Trīs Latvijas zemnieku kooperatīvu - Trikāta KS, Dzēse un Piena Partneri KS - uzņēmums SIA Latvijas piens, kas apvieno vairāk nekā 600 Latvijas piensaimniekus, aizvadītajā gadā dubultojis savu tirgus daļu Latvijā, lai gan kopējais siera tirgus apjoms samazinājies par 3,9% (Nielsen dati).

Latvijas piens 2013. gada neauditētais apgrozījums ir 37 miljoni eiro - par 43% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Uzņēmuma peļņa pirms nodokļu nomaksas (EBITDA) ir 1,6 miljoni eiro, savukārt provizoriskā neto peļņa - 455,8 tūkstoši eiro.

"Uzņēmums ir ieņēmis stabilas pozīcijas Latvijas tirgū un strauji paplašina eksporta tirgu - gan teritoriāli, gan produkcijas apjoma ziņā. Tāds sākotnēji bija mūsu stratēģiskais mērķis, un veiksmīgi soli pa solim to realizējam. Aizvadītais gads ir bijis intensīvs, taču devis mums arī stingru pārliecību par savu varēšanu un produktu konkurētspēju ne tikai vietējā, bet arī ārvalstu tirgos," saka SIA Latvijas piens valdes priekšsēdētājs Raimonds Freimanis, papildinot, ka "šogad strādājam pie jaunu produktu attīstīšanas, jo tirgus situācija ir atvērta jaunu sieru veidu izstrādei un ieviešanai. Eksporta apjomus plānojam šī gada laikā dubultot".

"Pagājušajā gadā esam pārstrādājuši 55 tūkstoši tonnas mūsu zemnieku nodotā piena, ¾ no tā tieši otrajā pusgadā, kad panācām īpašu ražošanas izrāvienu. Šis ir mums īpaši nozīmīgs rādītājs, ņemot vērā, ka ražošana, izmantojot jaunas modernas tehnoloģijas, Jelgavas rūpnīcā tika uzsākta pakāpeniski. Prieks arī par produktu panākumiem - visvairāk aizvadītā gada oktobrī un decembrī Latvijas iedzīvotāji pirkuši tieši mūsu ražoto sieru," uzņēmumam svarīgus rādītājus atzīmē R. Freimanis.

Patlaban Latvijas piens ražo gan sieru, gan arī industriālos produktus - vājpiena koncentrātu un krējumu, kas galvenokārt paredzēti eksporta tirgum. Eksports sastāda 90% no Latvijas piens saražotā. Lielākie eksporta tirgi ir: Lietuva, Igaunija, Ukraina, Vācija, Slovākija, Čehija, Polija un Lielbritānija.

2013. gadā Latvijas piens ražotais siers ieguvis arī prestižas godalgas starptautiskos siera konkursos. Svaigais siers Trikāta Sniega bumbas ar tomātiem un baziliku ieguva pirmo vietu un zelta medaļu svaigo sieru kategorijā starptautiskajās sieru sacensībās International Cheese Awards 2013 Nentvičā Lielbritānijā, kā arī bronzas godalgu World Cheese Awards 2013.

Par SIA Latvijas piens

Latvijas piens ir trīs Latvijas zemnieku kooperatīviem -Trikāta KS, Dzēse un Piena Partneri KS - pilnībā piederošs uzņēmums, kurā apvienojušies vairāk nekā 600 Latvijas piensaimnieki. Izveidotā siera ražotne darbojas kopš 2012. gada decembra, tajā nodarbināti vairāk kā 100 speciālisti. Latvijas piens mērķis ir efektīvi pārstrādāt Latvijā ražotu pienu augstas kvalitātes produktos, stabilizēt situāciju piena nozarē valstī, kā arī nodrošināt garantētu iepirkumu un iespējami labāko cenu kooperatīvu biedru saražotajam pienam. Kopuzņēmums vēlas veicināt labklājību laukos, audzēt lepnumu par pašu paveikto un radīt pienesumu valsts ekonomikai. Mērķus Latvijas piens realizē, ieguldot darbu un zināšanas izcilu produktu izveidē un ražošanā.

SIA "Latvijas Piens"

x

Paroles atgadināšana