Kooperācija

Piensaimniekiem jābūt gataviem sankciju bumeranga izaicinājumam

AgroPols
14.08.2014

Šīs dienas ir nervozas un saspringtas Latvijas piena ražotājiem un pārstrādātājiem. Lēmumi, kas izraisījuši abpusēju ES un Krievijas sankciju virkni, piensaimniecību ietekmē visātrāk un visjūtīgāk, jo piens ir īslaicīga derīguma produkts. Lauksaimnieki un ražotāji saka, risinājumi attiecībā uz piensaimniecību nedrīkst palikt tikai uz papīra. Tā uzskata arī uzņēmuma Latvijas piens pārstāvis un piensaimniecības kooperatīva Trikāta valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs, kuru Pirmais Biznesa radio uzrunāja ikdienas pārraidē "Dienas temats".

U.Krievārs piekrīt, ka pašlaik no Krievijas sankcijām tieši un netiešā veidā ne vien Latvijā, bet visās Baltijas valstīs apjoma un mērogu ziņā visvairāk cieš piena nozare - zemnieki un piena pārstrādātāji. Sankcijas atstāj iespaidu uz piena produktu cenām un realizāciju.

Vai prātot par tādu instrumentu kā valsts intervence, vai gatavoties sankciju iespaidam varējām savlaicīgāk, jo Maskavas pretreakcija taču bija gaidāma? U.Krievārs uzsver, ka Krievijas tirgus nekad nav bijis prognozējams, bet no otras puses, tā milzīgais mērogs ir papildus vilinājums tirgotājiem un ražotājiem. Arī tāpēc ne visiem gribējies ziedot lielu enerģiju citu tirgu iekarošanai.

U.Krievārs gan neuzskata, ka daļai zemnieku piena cenu kritums nekavējoties izraisīs vēlmi likvidēt govis. Tas, protams, atkal atspoguļotos uz liellopu gaļas iepirkuma cenu, taču tik dramatiskas norises piensaimnieks vēl neparedz. Viņš piekrīt, ka "liekā" piena pārstrāde ilgi glabājamā piena pulverī varētu būt viens no pašreizējiem risinājumiem. Ne velti piensaimnieki apspriež kopdarbību piena pulvera rūpnīcas izveidošanai Latvijā. Kaimiņi Igaunijā un Lietuvā ir nosacīti labākās pozīcijās, jo viņiem šādas rūpnīcas ir. Cits risinājums ir plašāka siera ražošana - arī sieru var uzglabāt ilgāk un ilgāk. Latvijas Piens un Trikāta ir gatavojusi tirgus pārmaiņām, izstrādājot savu stratēģiju, un akcentējot siera ražošanu - gan ar zīmolu, gan industriālo sieru, - tiek ražots arī vājpiena koncentrāts, kuru var transportēt kaut vai cauri visai Eiropai. "Mēs kā ražotāji esam gatavojušies iespējamiem sarežģījumiem un riskus diversificējuši," Pirmajam Biznesa radio paziņoja U.Krievārs. Stāvokli, protams, var ietekmēt Lietuvas un Polijas, iespējams, vēl citu valstu ražotāju preču spiediens - nevar izslēgt sāncenšu lētāka piena produkcijas pieplūdumu mūsu veikalos.

Informāciju sagatavoja "1.biznesa radio".

AgroPols

x

Paroles atgadināšana