Kooperācija

Piena kooperatīvi diskutē par nepieciešamību pēc ilgtermiņa attīstības stratēģijas

Sabīne Puķe, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
10.04.2015

Piektdien, 10.aprīlī Rīgā uz kārtējo Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) piena nozares darba grupas sanāksmi ieradās piena kooperatīvu vadītāji no visas Latvijas. Galvenie jautājumi sapulcē saistīti ar ilgtermiņa piena nozares stratēģiju mūsu valstī, kā arī situāciju tirgū pēc piena kvotu sistēmas atcelšanas.

Kā norāda LLKA valdes locekle un piena grupas vadītāja Mirdza Feldmane, piena nozarei Latvijā ir laba perspektīva, tomēr nepieciešams konkrētāks ilgtermiņa redzējums par tās attīstību arī no valsts puses. M.Feldmane: „Teorētiski ir izstrādāta šāda stratēģija, tomēr dzīvē tā nedarbojas, bet ir nogūlusi plauktos. Vismaz mēs, piena ražotāji, ikdienā nejūtam šādas stratēģijas realizēšanos dzīvē. Piena nozare regulāri piedzīvo dramatiskas svārstības, tādēļ ir nepieciešams atrast mehānismu, ar kura palīdzību situāciju iespējams stabilizēt, kā arī stiprināt nozares konkurētspēju ilgtermiņā, sākot ar ražotāju un beidzot ar pārstrādātāju.”

Ar Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto Piena nozares stratēģiju klātesošos iepazīstināja ZM Lauksaimniecības departamenta direktore Ilga Līdaka, Lauku attīstības atbalsta departamenta direktore Liene Jansone un Tirgus un tiešā atbalsta departamenta Pārtikas nozares nodaļas vadītāja Ilona Mežiniece. Ne mazāk aktuāls jautājums šomēnes piena nozarei ir situācija pēc kvotu sistēmas atcelšanas, par to informēja ZM Lauksaimniecības departamenta speciāliste Sandra Justa, Veterinārā un pārtikas departamenta Pārtikas drošuma un higiēnas nodaļas vadītāja Dace Ugare, kā arī Lauksaimniecības datu centra direktora vietniece Erna Galvanovska.

Kopš pēdējā gadā piedzīvotā saistībā ar Krievijas noteikto pārtikas embargo, kā arī vispārējo piena iepirkuma cenu krituma, aktualizējies priekšlikums visām Latvijas lauksaimnieku nevalstiskajām organizācijām veidot vienu, kopīgu piena nozares grupu. Par šādas grupas nepieciešamību ilgtermiņa mērķu sasniegšanā, sanāksmē uzstājās M.Feldmane.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana