Kooperācija

Vidzemes graudkopības kooperatīvs VAKS pērn kāpinājis apgrozījumu un peļņu

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
23.04.2015

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība (VAKS) pagājušajā gadā strādājusi ar 45,12 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir 13,7% pieaugums, salīdzinot ar 39,69 miljoniem eiro 2013.gadā, aģentūru LETA informēja kooperatīva valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons.

Tāpat gads noslēgts ar 993 152 eiro peļņu, kas ir 47% palielinājums, salīdzinot ar 673 585 eiro rādītāju pirms gada.

"Zemniekiem pagājušais gads izmaksāja dārgi, jo bija jāpārsēj izsalušie ziemāji, bet slapjā vasara prasīja lielākus kaltēšanas izdevumus. Tomēr kooperatīva biedriem gads ir noslēdzies veiksmīgi - lai arī bija zemas graudu cenas, tomēr raža bija ļoti laba un iezīmējies vienmērīgs apgrozījuma kāpums visās pozīcijās," sacīja Jansons.

Viņš arī norādīja, ka saistībā ar pagājušo gadu īpaši jāizceļ iepirkto graudu un rapša apgrozījums - līdz pat 165 000 tonnu, kas saistīts gan ar biedru skaita un platību pieaugumu, gan ar augsto ražību.

Savukārt šogad plānots izstrādāt projektu sēklas materiāla ražošanas līnijas būvniecībai un iespēju robežās sākt tās realizāciju, kā arī strādāt pie projektiem par ieguldījumiem reģionos.

"Kopumā uz šo gadu raugāmies ar labām sajūtām - ziemāji patlaban ir ļoti labā stāvoklī, kas motivē zemniekus aktīvi darboties. Tāpat šajās dienās Vidzemē pilnā sparā ir sākusies arī vasarāju sēja," sacīja kooperatīva vadītājs.

Patlaban kooperatīvs apvieno 409 biedrus. Pagājušajā gadā VAKS investēja 300 000 eiro zemniekiem piederošā piena pārstrādes uzņēmumā SIA "Latvijas piens" un kļuva par 9% uzņēmuma kapitāla daļu īpašnieku.

VADS darbojas kopš 1999.gada un nodrošina savu biedru izaudzētās produkcijas - miežu, kviešu, rudzu, rapša un auzu - pirmapstrādi, uzglabāšanu un realizāciju, realizē minerālmēslus, augu aizsardzības līdzekļus, sēklas, kā arī sniedz graudu kvalitātes kontroles laboratorijas pakalpojumus.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana