Kooperācija

"Kalnbrindas": "Trikāta KS" ir parādā daudziem

Atis Kļaviņš, Nac.ag. LETA
15.05.2015

Piensaimniecības kooperatīvs "Trikāta KS" nav parādā tikai Vilpulkas pagasta zemnieku saimniecībai "Kalnbrindas", kas tiesā pieprasījusi kooperatīva maksātnespēju, bet vēl daudziem citiem kooperatīva biedriem, aģentūrai LETA zināja teikt "Kalnbrindu" īpašnieks Aigars Paukšens.

Kā stāstīja Paukšens, "Kalnbrindas" pēdējo pienu kooperatīvam atdevušas 15.aprīlī, un šobrīd tas netiekot darīts, jo tiekot gaidīta nenomaksātā nauda par iepriekš piegādāto pienu apmēram 10 000 eiro apmērā.

"Neesam vienīgie, kam kooperatīvs ir parādā - runājot ar biedriem, esmu redzējis līdzīgas summas - 6000 eiro, 7000 eiro, kas ir mazākām saimniecībām. Lielajām saimniecībām šīs summas ir lielākas - 30 000 eiro un vairāk. Kopējā nenomaksātā nauda ir milzīga," sacīja Paukšens. "Tāpat ir dažādi gaidīšanas termiņi - cits gaida samaksu par martu, citam, esmu redzējis, vēl decembris nav apmaksāts."

"Par "Kalnbrindu" situāciju esmu runājis ar kooperatīva valdes priekšsēdētājs Uldi Krievāru, bet viņš bija noraidošs, sakot, ka nekādi izņēmumi netiks pieļauti," skaidroja Paukšens. "Līdz ar to mums nekas cits neatlika, kā rīkoties likumā noteiktajā kārtībā. Tuvojas vasara, un nauda ir ļoti vajadzīga."

Paukšens stāstīja, ka aicinājis līdzīgā stāvoklī esošos biedrus rakstīt vēstules zemkopības ministram, vērsties tiesā, bet neviens neesot piebiedrojies. "Vai nu baidās, vai laika nav. Darba ir daudz, un nav laika nodarboties ar blakus lietām."

Tāpat Paukšēns norādīja uz necaurskatāmo "Trikātas KS" pārvaldi. "Pēc Jaungada nejauši uzzināju, ka samazinājušās kooperatīvam piederošo kapitāldaļu apjoms "Latvijas pienā", kas nevienam īsti netika pateikts," sacīja Paukšens. "Kooperatīvam naudas nav, bet tiek pirkti jauni auto."

Kā liecina "Firmas.lv" dati, pērn septembrī "Trikātai KS" "Latvijas pienā" piederēja 64% kapitāldaļu, pērn decembrī - 48%, bet pašlaik - 40% kapitāldaļu.

Kā ziņots, Vilpulkas pagasta zemnieku saimniecība "Kalnbrindas" Valmieras rajona tiesā iesniegusi maksātnespējas pieteikumu pret piensaimniecības kooperatīvu "Trikāta KS".

Kā aģentūrai LETA atzina kooperatīva valdes priekšsēdētājs Krievārs, situācija saistīta ar laikus neveiktiem norēķiniem. "Vēl neesam saņēmuši attiecīgo vēstuli, bet skaidrs, ka strīds ir par maksājumiem. Situācija nozarē ir smaga, tādēļ par iepirkto pienu primāri norēķināmies ar pašreizējiem piegādātājiem, savukārt "Kalnbrindas" mums pienu nepiegādā jau vairāk kā mēnesi. Kad zināsim pretenziju apmērus, spriedīsim par risinājumu," sacīja Krievārs.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informācija "Trikātas KS" apgrozījums 2013.gadā bija 25,90 miljoni eiro salīdzinājumā ar 25,50 miljoniem iepriekšējā gadā, savukārt zaudējumi - 15 227 eiro salīdzinājumā ar 688 063 eiro zaudējumiem 2012.gadā.

Pagājušā gada finanšu datus uzņēmums vēl nav publiskojis.

Kooperatīvs dibināts 2003.gadā, apvienojoties 11 Valmieras zemnieku saimniecībām.

"Trikāta KS" ar 39,93% kapitāldaļu ir viens no īpašniekiem zemniekiem piederošajai piena pārstrādes rūpnīcai "Latvijas piens", kas dibināta 2010.gada 12.novembrī. "Latvijas piena" pārējie īpašnieki ir graudkopības kooperatīvs "Latraps" ar 32,26% kapitāldaļu, piensaimnieku kooperatīvs "Dzēse" ar 18,16% kapitāldaļu un kooperatīvs VAKS ar 9,66% uzņēmuma kapitāldaļu.

Vilpulkas pagasta zemnieku saimniecība "Kalnbrindas" pērn apgrozījusi 39 919 eiro, bet nopelnījusi - 23 153 eiro. Saimniecība pieder Aigaram Paukšenam.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana