Kooperācija

Dānijas augļu un dārzeņu ražotāju organizācijas pārstāvji tiekas ar Latvijas kolēģiem

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)
02.09.2016

Aizvadītās nedēļas nogalē Latvijā viesojās Dānijas augļu un dārzeņu ražotāju organizācijas „GASA Odense” vadītājs Jenss Nannerups (Jens Nannerup) un projektu vadītāja Mia Himmelstrupa Vesteragere (Mie Himmelstrup Vesterager), lai dalītos savā pieredzē par Eiropas Savienības nosacījumu izpildi saistībā ar ražotāju organizācijas statusam noteiktajām prasībām.

Dāņu viesus Latvijā uzņēma kooperatīvās sabiedrības „Mūsmāju dārzeņi” vadītāja Edīte Strazdiņa un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības „Baltijas Ogu kompānija” vadītāja Māra Rudzāte.

Ņemot vērā to, ka ražotāju organizācijas Eiropā darbojas pēc vienotiem nosacījumiem, taču to interpretācija katrā valstī mēdz atšķirties, tikšanās laikā ar Latvijas augļu un dārzeņu kooperatīvu vadītājiem, nozares speciālistiem, kā arī pārstāvēm no Lauku atbalsta dienesta, Dānijas kolēģi vērsa uzmanību uz pašreizējo likumdošanu attiecībā uz ražotāju organizācijām, lai saprastu tās lietas, ko nākotnē būtu nepieciešams mainīt.

Lauku atbalsta dienesta Tirgus kopējās organizācijas departamenta Licenču un ražotāju atbalsta daļas vadītāja vietniece Ilze Ozoliņa: „Tikšanās laikā guvām vērtīgu ieskatu Dānijas augļu un dārzeņu nozares ražotāju organizācijas darbībā. Organizācijas pārstāvji dalījās pieredzē par atsevišķiem ar Eiropas Savienības atbalsta pasākumu ražotāju organizācijām saistītiem jautājumiem, kas bija īpaši noderīgi mums kā Latvijas maksājumu aģentūras pārstāvjiem.”

Dānijas augļu un dārzeņu ražotāju organizācija „GASA Odense” ir dibināta 1927.gadā, kā kooperatīvs, taču kopš 1997.gada tam ir ražotāju organizācijas statuss. Pašlaik tajā darbojas 25 biedri, kuri galvenokārt ražo burkānus, tomātus, gurķus un zemenes. Ar savu biedru saražoto produkciju „GASA Odense” nodrošina lielveikalu tīklus 69 % apmērā. „GASA Odense” apgrozījums kopš šā gada sākuma uz šo brīdi ir sasniedzis jau 55 miljonus eiro.

Kooperatīvās sabiedrības „Mūsmāju dārzeņi” vadītāja Edīte Strazdiņa: „Ar Dānijas ražotāju organizācijas kolēģiem iepazināmies pērn starptautiskā konferencē Austrijā, kur sarunu gaitā vienojāmies par turpmāku sadarbību likumdošanas jautājumu risināšanā, pieredzes apmaiņas veidošanā, kā arī sadarbības iespējām ar Skandināvijas valstīm kopumā. Dāņu kolēģus aizvedām arī uz kooperatīva „Mūsmāju dārzeņi” biedra zemnieku saimniecību „Zūmaņi”, kas nodarbojas ar dārzeņu audzēšanu, kā arī viesojāmies Māras Rudzātes melleņu audzēšanas saimniecībā. Iespējams, ka nākotnē arī Dānijā varēs nogaršot Latvijā audzētas mellenes.”

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA)

x

Paroles atgadināšana