Mežs

Pieaug ĀCM gadījumu skaits, tas apstiprinājies vēl vienai meža cūkai

Anna Joffe, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
11.07.2014

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis vienas atrastās beigtās meža cūkas laboratorisko analīžu rezultātus, kas apstiprina Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusu.

 Meža cūka tika atrasta Dagdas novada Ķepovas pagasta pierobežas teritorijā.

 ĀCM vīruss Latvijā apstiprināts 18 meža cūkām un 4 mājas cūkām.

 PVD ir pārbaudījis visas mājas Robežnieku, Asūnes, Dagdas, Svariņu, Skaistas, Konstantinovas, Kalniešu, Indras, Bērziņu pagastā. Šodien būs apmeklētas arī visas mājas Andrupenes pagastā.

Pārbaudes ar visu māju un cūku novietņu apmeklēšanu turpināsies Ezernieku, Andzeļu, Piedrujas un Kaplavas pagastā.

Kopumā PVD inspektori no 26.jūnija ir apmeklējuši 3 485 mājas, no kurām 525 tiek turētas mājas cūkas. Kopējais mājas cūku skaits – 2 089.

Pārbaužu laikā 297 gadījumos PVD inspektori konstatēja dažādus pārkāpumus, t.sk. pārkāpumus cūku pārvietošanā, nereģistrētus dzīvniekus un dzīvnieku novietnes.

Noņemti 1 373 mājas cūku asins paraugi laboratoriskai izmeklēšanai.

Laboratoriskās pārbaudes tiek veiktas arī nomedītajām meža cūkām. No šā gada 1. janvāra līdz 26. jūnijam visā Latvijas teritorijā bija pārbaudītas 1 107 meža cūkas. Pēc ĀCM vīrusa apstiprināšanas meža cūkām, no 26. jūnija līdz 10. jūlijam no nomedītajām meža cūkām laboratoriski pārbaudītas 296 meža cūkas.

Lai operatīvāk ierobežotu slimības izplatīšanos, ainām medniekus sadarboties ar Valsts mežu dienestu (VMD) un PVD. Ārkārtas situācijas teritorijā informējiet par katru nomedīto mežā cūku, tāpat ziņojiet par atrastu nobeigušos meža cūku, kā arī ievērot medību higiēnu. Lai neveicinātu meža cūku pārvietošanos, medību laikā neizmantojiet medību suņus!

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana