Mežs

Āfrikas cūku mēris konstatēts vēl trijās mājas cūku saimniecībās un 4 meža cūkām

Anna Joffe, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
14.07.2014

Brīvdienās ir palielinājis ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM) saslimušo mājas un meža cūku skaits.

PVD saņēma laboratorisko analīžu rezultātus, kas apstiprina to, ka Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīruss apstiprināts trīs mājas cūku saimniecībās. Ar ĀCM saslimšana konstatēta Krāslavas novada Piedrujas un Kalniešu pagastā, kā arī Dagdas novada Bērziņu pagastā.

Par mājas cūku saslimšanu Dagdas novada Bērziņu pagastā veterinārārstu informēja dzīvnieku īpašnieks, novietnē bija 41 cūka, no kurām ĀCM vīruss laboratoriski apstiprināts vienai cūkai. Cūku novietne un dzīvnieki bija reģistrēti Lauksaimniecības datu centrā (LDC).

Tāpat ĀCM apstiprināts 2 Krāslavas novada pagastu piemājas saimniecībās, kopējais mājas cūku skaits 5.

Saskaņā ar ĀCM slimības apkarošanas plānu, iznīcinātas tiks visas cūkas, kopumā 46 mājas cūkas.

Savukārt no 4 atrastajām meža cūkām ĀCM konstatēts 2 Krāslavas novada Ķepovas pagastā un vienai Bērziņu un vienai Indras pagasta pierobežā.

Līdz ar to līdz 14. jūlijam ĀCM vīruss apstiprināts 22 meža cūkām un 5 mājas cūku turētāju saimniecībās.

Līdz 14. jūlijam PVD inspektori ĀCM aizsardzības un uzraudzības zonā ir pārbaudījuši 3 776 mājas, no kurām cūkas tiek turētas 564 saimniecībās, kopējais mājas cūku skaits 2 186.

Laboratoriskai izmeklēšanai ir noņemts 1 444 asins paraugi. Pārbaužu laikā inspektori konstatējuši 323 dažādu pārkāpumu, t.sk. nereģistrētus dzīvniekus, pārkāpumus cūku pārvietošanā

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana