Mežs

Āfrikas cūku mēris turpina izplatīties gan Ērģemes novadā, gan Latgalē

Anna Joffe, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
30.07.2014

Saņemtie laboratorisko analīžu rezultāti apstiprināja Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusu divām mājas cūkām divās piemājas saimniecībās Ērģemes pagastā Valkas novadā un divās piemājas saimniecībās: vienā Krāslavas novada Robežnieku pagastā un vienā Dagdas novada Bērziņu pagastā. Ērģemes pagastā vienā pie mājas saimniecībā tika turētas 15 mājas cūkas, no kurām vīruss konstatēts vienai cūkai, savukārt otrā saimniecībā bija 4 cūkas, no kurām ĀCM vīruss konstatēts vienai cūkai. Novietnes atrodas tuvu pirms tam jau 2 skartajām novietnēm, tāpēc netiek izslēgts, ka slimība saimniecībā izplatījusies no cilvēkiem, kas veica dzīvnieku aprūpi, kontaktējās starp saimniecībām un neievēroja biodrošības pasākumus.

ĀCM konstatēts arī vienai nomedītajai meža cūkai Valkas novada Ērģemes pagastā.

Inficētie dzīvnieki tiks iznīcināti šodien, 30. jūlijā.

Vīruss nav saudzējis mājas cūkas Krāslavas novada Robežnieku pagastā, kur ĀCM vīruss konstatēts 2 mājas cūkām, saimniecībā pavisam bija 2 cūkas, kā arī vienu mājas cūku, kura saslima un nobeidzās, Dagdas novada Bērziņu pagastā, kur novietnē bija 2 cūkas.

Tāpat ĀCM pēdējās dienās apstiprināts 6 meža cūkām Dagdas novadā: vienai nomedītajai Šķaunes pagastā, vienai atrastajai mirušai meža cūkai Ķepovas pagastā, 3 atrastajām mirušām meža cūkām Bērziņu pagastā un vienai atrastajai mirušajai - Svariņu pagastā.

Līdz 30. jūlijam ĀCM ir skāris 37 mežacūkas, 33 mājas cūkas 18 saimniecībās, kopumā iznīcinātas 221 mājas cūkas.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana