Mežs

Jaunaudžu kopšana - pēdējā kārta no 1. septembra

Aiga Grasmane, Meža īpašnieku biedrība
01.08.2014

Meža īpašniekiem būs vēl pēdējā iespēja pieteikties atbalstam jaunaudžu kopšanai uz "vecajiem nosacījumiem", t.i. finansējumam no iepriekšējā plānošanas perioda 2007.-2013. Lauku atbalsta dienests izsludinājis pieteikšanos no 1.septembra līdz 30. septembrim.

2013. gada beigās Latvijas Meža īpašnieku biedrība vērsās Zemkopības ministrijā ar rosinājumu rast iespēju 2014. gadā turpināt Lauku attīstības programmas ietvaros finansiāli atbalstīto jaunaudžu kopšanu un neproduktīvo audžu nomaiņu.

Arnis Muižnieks, LMIB valdes priekšsēdētājs: "Esam ļoti iepriecināti, ka tika rasta iespēja izsludināt vēl vienu jaunaudžu kopšanas atbalsta kārtu, izmantojot iepriekšēja perioda finansējumu. Jaunaudžu kopšana, kura bija viena no atbalstāmajām aktivitātēm pasākuma "Meža ekonomiskās vērtības" ietvaros periodā 2007-2013, ir viens no svarīgākajiem pasākumiem visā meža audzēšanas ciklā, kas dod ļoti lielu ieguldījumu meža produktivitātes, koksnes kvalitātes, mežaudzes noturības pret nelabvēlīgiem klimatiskajiem faktoriem un CO2 piesaistes kontekstā".

Ņemot vērā, ka Latvijas iesniegto jauno Lauku attīstības programmu 2014-2020 Eiropas Komisija vēl nav apstiprinājusi, varēja veidoties pārrāvums jaunaudžu kopšanas atbalstā, kas varētu nelabvēlīgi ietekmēt situāciju mežaudzēs, kurās kopšana tika veikta iepriekšējos gados un pašlaik ir nepieciešama atkārtota kopšana iepriekš panākto rezultātu noturēšanai, kā arī kopumā negatīvi iespaidot ļoti labus apgriezienus uzņēmušo jaunaudžu kopšanas procesu privātajos mežos. Jaunaudžu kopšanas apjomi privātajos mežos ir tas rādītājs, kas liecina, ka atbalsts jaunaudžu ir bijis efektīvs un sasniedzis vēlamo rezultātu. Saskaņā ar Valsts meža dienesta apkopoto informāciju, ja 2004.gadā jaunaudžu kopšanas apjoms privātajos mežos bija tikai 4,2 tūkstoši hektāru, tad 2013.gadā izkoptais apjoms sasniedza 45,2 tūkstošus hektārus, jeb gandrīz 10 reizes vairāk.

1. augustā Lauku atbalsta dienesta mājas lapā publicētā informācija, ka projektu pieņemšana notiks laika periodā no 1.septembra līdz 30.septembrim. Kopējais finansējuma apjoms šajā kārtā ir paredzēts 1,05 miljonu eiro apmērā. Meža īpašniekiem ir jāņem vērā, ka:

• projekti ir jārealizē vēlākais līdz 2015.gada 1.jūnijam;

• viens pretendents var iesniegt projektus ar atbalsta kopapjomu līdz 20 ha;

• šajā kārtā netiks atbalstīta motorinstrumentu iegāde.

LMIB biedrs Dzintars Laivinieks no Tukuma puses šogad organizētajās mežzinātnes dienās citiem meža īpašniekiem stāstīja Norvēģijā dzirdēto atziņu, ka jaunaudžu kopšana meža audzēšanā ir kā tramplīns, kas dod spēku un atspērienu visam turpmākajam meža audzēšanas ciklam, kā rezultātā īpašnieks iegūst produktīvu un pret klimata ietekmi noturīgu mežaudzi ar vēlamo sugu sastāvu.

Ņemot vērā, ka laiks līdz projektu pieņemšanas uzsākšanai nav garš, aicinām ikvienu meža īpašnieku pārdomāt par kopšanas nepieciešamību savā mežā, iepazīties ar pasākumu reglamentējošo dokumentāciju, kura atrodama Lauku atbalsta dienesta mājas lapāhttp://www.lad.gov.lv/lv/es-atbalsts/lauku-attistibas-programmas-pasakumi/122-meza-ekonomiskas-vertibas-uzlabosana/un ķerties pie projekta pieteikuma sagatavošanas!

Meža īpašnieku biedrība

x

Paroles atgadināšana