Mežs

Atjaunos mežus 14 600 hektāru platībā

Latvijas Valsts meži (LVM)
26.02.2015

Līdz ar siltāka laika iestāšanos, AS „Latvijas valsts meži”  (LVM) sāks darbu valsts mežos pie jauno kociņu stādīšanas, savukārt vasara un rudens ir agrotehniskās kopšanas laiks, bet jaunaudžu kopšanas darbi norit visa gada garumā saskaņā ar plānu.

2015. gadā LVM plāno atjaunot mežus 14 600 hektāru platībā, iestādot 22,7 miljonus augstvērtīgu,  jaunu koku 7600 hektāru lielā platībā, bet dabiski atjaunojot mežu 7000 hektāru platībā. Kā norāda „LVM Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns, tad jaunie kociņi, kas šogad tiks stādīti mežā, kokaudzētavās aug divus gadus, tādēļ nepieciešamā stādu suga un skaits tiek laikus plānots. Līdztekus meža stādīšanai, notiek arī virkne pasākumu, lai veicinātu meža dabisko atjaunošanos, kā piemēram, saglabājot paaugas kociņus vai arī  izcirtumā atstājot sēklas kokus un irdinot augsni.

Šogad mākslīgi atjaunotajos izcirtumos agrotehniskās kopšanas darbi tiks veikti  24 900 hektāru platībā, tādējādi novērš lakstaugu, puskrūmu un krūmu atvašu konkurenci ar jaunajiem kociņiem. Nereti kopšanas darbi veģetācijas sezonā jāveic divas reizes, lai nodrošinātu vairāk saules gaismas un barības rezerves, kas veido labvēlīgāku vidi jauno koku augšanai.

LVM šogad plāno veikt jaunaudžu kopšanas darbus 40 700 hektāru platībā. Jaunaudžu kopšana ir pasākums, kas veido mežaudzes sastāvu un uzlabo paliekošo koku augšanas apstākļus. Rūpējoties par savlaicīgu jaunaudžu kopšanu, tiek nodrošināts konkrētai vietai piemērotās koku sugas kociņu skaits, atbilstoši to augstumam. Rezultātā tiek samazināta koku konkurence par barības vielām un saules gaismu. Labi koptu mežu var pazīt pēc koku vainagiem un labi attīstītiem un veidotiem koku stumbriem. LVM vecākais meža eksperts Kaspars Riže uzsver: „Jo koku vainagi ir lielāki, jo vairāk tiek piesaistīta ogļskābā gāze , kā rezultātā tiek ražota koksne un skābeklis.”

Jaunaudžu kopšanas un agrotehniskās kopšanas darbu mērķis ir nodrošināt pēc iespējas labvēlīgākus apstākļus noteiktai koku sugai. Šo kopšanu veic ar krūmgriezi.

Saimnieciskajos mežos putnu ligzdošanas laikā no 1. aprīļa līdz 30. jūnijam jaunaudžu kopšana netiek veikta līdz 10 gadus vecās priežu un lapu koku audzēs  un līdz 30 gadu vecās egļu audzēs, izņemot vietās, kur skuju koku augstums nepārsniedz 0,7 metrus, bet lapu koku augstums – 1 metru. Pavasara un vasaras periodā jaunaudžu kopšanas darbi netiek veikti arī putnu aizsardzībai izveidotajos mikroliegumos un to buferzonās, īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, ūdeņu un purvu aizsargjoslās.

Pērn 9000 hektāru platībā tika iestādīti vairāk nekā 26 miljoni augstvērtīgu koku stādu un tika izkopti 39 800 hektāri  jaunaudžu.

Latvijas Valsts meži (LVM)

x

Paroles atgadināšana