Pašvaldībās

Dāņu cūku karš citā tiesā

Imants VĪKSNE, www.nra.lv
13.10.2009

Aizputes novada dome atstājusi spēkā iepriekš Lažas pagasta noteikto paplašināšanās aizliegumu kompānijai Nygaard International (NI). Tomēr dāņu cūku audzētāji negrasās atkāpties no attīstības iecerēm un sev izdevīgu taisnību meklēs tiesā.


Dāņu cūku karš citā tiesā

(Fragments) Aizputes novada dome atstājusi spēkā iepriekš Lažas pagasta noteikto paplašināšanās aizliegumu kompānijai Nygaard International (NI). Tomēr dāņu cūku audzētāji negrasās atkāpties no attīstības iecerēm un sev izdevīgu taisnību meklēs tiesā.

Nelielā Lažas miesta karš ar dāņu cūkrūpniekiem ilgst jau vairākus gadus. Sākotnēji atļāvis savā teritorijā ienākt diviem savstarpēji it kā nesaistītiem uzņēmumiem un uzbūvēt trīs lielas fermas, pagasts attapās, ka cūku audzēšana ir smirdīgs bizness. Likvidēt esošās fermas, protams, nav iespējams, taču pašvaldība var ierobežot attīstības plānus. Tādu ceļu izvēlējies iet arī Aizputes novads, kas pēc administratīvi teritoriālās reformas komplektā ar Lažas pagastu mantojumā saņēmis arī konfliktu ar dāņiem. 30. septembrī nolemts, ka paplašināšanās plānus neakceptēs. Jau pašlaik cūkkopības nozare Lažas pagastā rada lielu smaku, taču, kā informē novada mērs Aivars Šilis, NI jaudas vēlas palielināt vēl par deviņām kūtīm un 84 000 sivēnu gadā.

Dāņiem vietējo latviešu bažas par pieaugošo smaku nešķiet vērā ņemams pamatojums, lai atteiktos no saviem plāniem – vismaz pagaidām. NI direktore Aiga Bārdiņa informē, ka uzņēmums, uzskatot, ka atteikums ir nelikumīgs, gatavo dokumentus, lai novada domes lēmumu apstrīdētu tiesā.

Jāatgādina, ka vienu tiesu dāņi jau uzvarējuši. Pavasarī Satversmes tiesa lēma, ka Lažas teritorijas plānojumā noteiktais ierobežojums paplašināt lopkopības fermas neatbilst valsts pamatlikumam. Precīzāk – pašvaldības mērķis aizsargāt iedzīvotāju intereses ir leģitīms, taču šā mērķa sasniegšanai var tikt izvēlēts saudzīgāks ceļš.

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana