Pašvaldībās

Valmieras novadā notiek sabiedriskā apspriešana par ģenētiski modificēto organismu audzēšanas aizliegumu

Eva Eglīte, Valmieras novada dome
18.01.2010

Valmieras novada dome ierosinājusi sabiedriskās apspriešanas uzsākšanu par nodomu noteikt aizliegumu ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) audzēšanai Valmieras novada pašvaldības teritorijā. Novada iedzīvotāji aicināti iesniegt viedokļus, priekšlikumus un iebildumus līdz 2010. gada 1. martam Valmieras novada domē (Alejas ielā 8, Kocēnos, Kocēnu pagastā, Valmieras novadā).

Lēmums pieņemts, pamatojoties uz Valmieras novada zemnieku saimniecību iesniegumu, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes un Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas ierosinājumu, kā arī grozījumiem "Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā", kas paredz iespēju pašvaldībām, noteiktā veidā informējot un uzklausot iedzīvotāju viedokļus, noteikt aizliegumu savā teritorijā audzēt ģenētiski modificētos kultūraugus.

Noslēdzoties iesniegumu pieņemšanai "Par nodomu noteikt aizliegumu ģenētiski modificēto organismu audzēšanai Valmieras novada pašvaldības teritorijā", Valmieras novada dome pieņems saistošos noteikumus par ĢMO audzēšanas aizliegumu visā novada teritorijā.

Sabiedriskā apspriešana izsludināta, pamatojoties uz pastāvošajām bažām par ĢMO kaitīgo ietekmi uz vides daudzveidību un cilvēku organismu. Valmieras novada dome vēlas pasargāt novada dabu, saglabājot vides daudzveidību, un izslēgt iespējamo ĢMO sajaukšanos ar parastiem augiem, kas ilgtermiņā varētu novest pie atsevišķu augu un dzīvnieku sugu izzušanas vai neatgriezeniskas pārveides. Svarīgi ir arī pasargāt esošos tradicionālā virziena lauksaimniekus no iespējamiem zaudējumiem, kas var rasties, ĢMO kultūrām sajaucoties ar viņu audzēto produkciju, kā arī pasargāt novada potenciālās iespējas attīstīt bioloģisko lauksaimniecību. Apliecināts, ka nav iespējama ĢM kultūraugu audzēšana paralēli tradicionālajām, jo maza iespēja novērst abu viena kultūrauga šķirņu sajaukšanos.

Aizvien plašākas teritorijas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs un ārpus savienības esošās zemēs tiek pasludinātas par zonām, kas brīvas no ģenētiski modificētiem organismiem. Eiropā ĢMO audzēšanu aizliegušas 4567 pašvaldības, 196 provinces un 93 prefektūras un departamenti.

Valmieras novada dome

x

Paroles atgadināšana