Citi raksta

Igaunijā padziļinās piensaimniecības krīze

Dita Lince, Leta-Nozare
29.07.2009

Situācijā, kad piena ražotāji nespēj nomaksāt līzinga maksājumus un spiesti lūgt no bankām kredītu brīvdienas, vairāki Igaunijas piena pārstrādes uzņēmumi plāno vēl pazemināt jau tā zemās piena iepirkuma cenas, ziņo "PM Online".

Tā par piena litra cenas pazemināšanu par 20 centiem (0,9 santīmiem) paziņojis Rietumvirumā apgabala Māgi piena pārstrādes uzņēmums. Viens no tā piena piegādātājiem Marts Lēss aprēķinājis, ka mēnesī tas samazinās viņa ienākumus par 20 000 kronu (909 latiem). "Pašlaik visi strādājam ar zaudējumiem, situācija ir nepiedienīgi slikta," teica Lēss.

Māgi piena pārstrādes uzņēmuma izpilddirektors Valdis Noppels paskaidroja, ka piena iepirkuma cenas pazemināt spiež tirgus situācija: "Mēs esam piegādātāji, un mums ir klienti, kas diktē cenas." Viņš piebilda, ka uzņēmuma pārdošanas cenas pēdējā laikā ir par vienu piektdaļu pazeminājušās un iepirkuma cenu pazemināšana neesot labprātīga, bet gan piespiedu pasākums ar mērķi saglabāt ražošanu un darba vietas.

Pēc Noppela teiktā, pārstrādātāji pilnībā apzinoties, ka piena ražotāji atrodas vēl bēdīgākā stāvoklī kā pārstrādātāji, tādēļ pie iespējas iepirkuma cenas tikušas arī palielinātas.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana