Citi raksta

Starp Latviju un Igauniju radies nopietnākais strīds kopš tā dēvētā reņģu kara

Dita Lince, Leta-Nozare
31.07.2009

Starp Latviju un Igauniju vides jomā radies nopietnākais strīds kopš tā dēvētā reņģu kara.

Kaimiņvalsts ir sašutusi par piesārņotu notekūdeņu ieplūšanu Igaunijas teritorijā pa Pedeles upi.

Kā ziņo Igaunijas nacionālā raidstacija ERR, Latvija bez iepriekšēja brīdinājuma nosūtīšanas Igaunijas Vides departamentam ir atvērusi Pedeles upes tilta slūžas, kā rezultātā Igaunijas teritorijā ieplūst liels piesārņota ūdens daudzums.

"Mēs neesam saņēmuši nekādu informāciju, kas attiektos uz aizsprosta atvēršanu. Saskaņā ar Igaunijas likumdošanu Latvijas pusei būtu bijis mūs jābrīdina un šī darbība jāsaskaņo, jo šis tomēr ir īpašs gadījums," teica Valgas rajona Vides nodaļas vadītājs Riho Karu.

Igaunija ar Eiropas Savienības atbalstu ir veikusi ievērojamas investīcijas Pedeles upes stāvokļa uzlabošanā, turpretī Latvijas puses ieguldījums šajā projektā bijis ļoti niecīgs. Valgas pilsētas vadība izteikusi bažas, ka Latvijas pusei nav nedz līdzekļu, nedz vēlmes segt tās vainas dēļ Igaunijas pusē radušās piesārņojuma likvidēšanas un analīžu veikšanas izmaksas.

Situāciju vēl vairāk sarežģī fakts, ka neilgi pirms slūžu atvēršanas upē tika konstatēts pieļaujamās normas pārsniedzošs koli baktēriju koncentrācijas līmenis. Nu jānoskaidro, kāds piesārņojums nāk no Latvijas, bet kāds radies Igaunijas teritorijā.

Nesaskaņotā slūžu atvēršana var izraisīt precedentu, kad starp Igauniju un Latviju var tikt uzsākts strīds valstiskā līmenī par piesārņojuma radīšanu. Kopš tā dēvētā reņģu kara, kad valstis nevarēja vienoties par abpusēji apmierinošiem zvejas noteikumiem Baltijas jūrā, nopietnas domstarpības saistībā ar vides jautājumiem Igaunijas un Latvijas starpā nav bijušas.

Valmieras reģionālajā Vides pārvaldē (RVP) aģentūra LETA noskaidroja, ka slūžu atvēršana Latvijas pusē bijusi saskaņota. Valkas pašvaldība Vides pārvaldi informējusi, ka laikā no 20.jūlija līdz 20.augustam vai mazliet ilgāk ūdenskrātuvē būs ūdens līmeņa pazeminājums un notiks slūžu remontdarbi.

Valmieras RVP direktora vietnieks un Kontroles daļas vadītājs Aivars Liepa aģentūru LETA informēja, ka Pedeles upē iepriekš nekāds piesārņojums nav bijis, tādēļ Igaunijas pusē ieplūdušie ūdeņi nevar tikt uzskatīti par piesārņotiem. "Vides pārvaldei nav informācijas par iespējamo piesārņojumu. Nolaižot ūdens līmeni, varētu rasties uzduļķojums, bet tas nekādā gadījumā nav uzskatāms par piesārņojumu, kas ienācis no kādas rūpnīcas vai cita objekta," skaidroja Liepa.

Pedeles upes slūžu remonts notiek projektā "Valkas un Valgas atraktivitātes uzlabošana". Projekta koordinators Valkas pusē Eduards Ivļevs aģentūrai LETA pastāstīja, ka iepriekš ar Valgas domes Attīstības nodaļas vadītāju jautājums par slūžu atvēršanu ticis pārrunāts.

Ivļevs pieļauj, ka informācijas ķēde kādā brīdī ir pārtrūkusi un kāda atbildīgā persona Igaunijas pusē par slūžu atvēršanu nav informēta.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana