Citi raksta

Samazinājies govju enzootiskās leikozes skarto saimniecību skaits

Ilze Meistere, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
06.08.2009

Šī gada pirmā pusgada beigās, salīdzinot ar gada sākumu, ir samazinājies govju enzootiskās leikozes skarto saimniecību skaits.
Ja gada sākumā šī infekcijas slimība bija skārusi 58 saimniecības, tad gada vidū skarto saimniecību skaits ir samazinājies līdz 30 saimniecībām.
2009.gada pirmajā pusgadā izmeklējumi veikti 39 151 dzīvniekam 7 495 novietnēs. Tā ir apmēram puse no šogad izmeklēt plānoto novietņu apjoma.
Govju enzootiskā leikoze ir hroniska, neārstējama infekcijas slimība, ko izraisa govju leikozes vīruss. Pret slimību uzņēmīgi dažādu šķirņu govju sugas dzīvnieki.
Jau ziņots, ka no šī gada 1.augusta stājās spēkā izmaiņas govju enzootiskās leikozes valsts uzraudzības programmas īstenošanas finansēšanas kārtībā, kas paredz, ka turpmāk valsts vairs nefinansēs veterinārārsta vizīti un paraugu noņemšanu no slimības oficiāli brīvajās novietnēs, taču turpinās finansēt laboratorisko izmeklējumu veikšanu.
Tāpat valsts turpinās finansēt veterinārārsta darbu, paraugu noņemšanu un laboratorisko izmeklēšanu slimības skartajās novietnēs, kā arī novietnēs, kurām līdz šim nav noteikts statuss attiecībā uz govju enzootisko leikozi. Valsts nefinansē veterinārārsta darbu un paraugu ņemšanu arī gadījumos, ja dzīvnieku novietnei īpašnieka vainas dēļ tiek anulēts no govju enzootiskās leikozes oficiāli brīvas novietnes statuss.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana