Citi raksta

Vairums ES valstu atbalsta Francijas un Vācijas piena cenu plānu

Leta-Nozare
08.09.2009

Vairums Eiropas Savienības (ES) valstu pirmdien pauda atbalstu Francijas un Vācijas piedāvājumam palīdzēt Eiropas lauksaimniekiem, kurus smagi skārusi piena cenu krišanās.

Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības ministru sanāksmē Briselē 16 valstu pārstāvji pauda atbalstu jauniem Eiropas mēroga pasākumiem, kas paredzētu līdz 2014.-2015.gadam pakāpeniski atteikties no piena kvotām.

Francijas un Vācijas ierosinājums paredz nacionālā līmenī noteikt minimālo piena iepirkuma cenu starp ražotājiem un piena pārstrādes industriju.

ES valstis atzīst, ka pašreizējie pasākumi ir nepietiekami, lai palīdzētu grūtībās nonākušajiem piensaimniekiem.

Ierosinājumu atbalsta Austrija, Beļģija, Bulgārija, Igaunija, Somija, Francija, Vācija, Ungārija, Īrija, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Portugāle, Rumānija, Slovākija un Slovēnija.

Tomēr daļa ES nāciju uzstāj, lai piena sektors tiktu liberalizēts.

Eiropas lauksaimnieki pēdējos mēnešos izvērtuši demonstrācijas, izlejot pienu ielās pie valdības ēkām un ar govīm bloķējot autoceļus, tādā veidā protestējot pret piena iepirkuma cenu krišanos.

Arī ES lauksaimniecības ministru tikšanās laikā Briselē aptuveni 800 beļģu lauksaimnieku protestēja ES mītņu kvartālā, izdalot pienu garāmgājējiem un aizkavējot satiksmi.

ES ministri novembrī vienojās ik gadu pacelt piena ražošanas kvotas par 1% un 2014.-2015.gadā no tām atteikties pavisam.

Eiropas Komisija ir piekritusi ieviest ļoti stingri mērķētu subsīdiju sistēmu piensaimniecības sektoram, taču atteikusies pārskatīt lēmumu par kvotu sistēmas likvidēšanu.

Ekonomiskās krīzes sabrukuma izraisīta pieprasījuma krišanās dēļ piena produktu cenas ir piedzīvojušas dramatisku lejupslīdi. Daudzās valstīs piena cenas nokritušās uz pusi salīdzinājumā ar 2007.gadu.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana