Citi raksta

Latvija Briselē Ministru padomē aicinās rast risinājumu dzīvu cūku eksportētājiem

Solveiga Lazovska, LR Zemkopības ministrija (ZM)
15.01.2010

Pirmdien, 18.janvārī, Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāre <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" /><st1:PersonName w:st="on">Dace Lucaua</st1:PersonName> Briselē Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē: 

1) aicinās Eiropas Komisiju nekavējoties rīkoties, lai atvieglotu dzīvo cūku eksportu uz Krieviju.

Zemkopības ministrijas valsts sekretāre sanāksmē paudīs atbalstu Lietuvas ierosinājumam un aicinās Eiropas Komisiju (EK) aktivizēt sarunas ar Krieviju, lai rastu pozitīvu risinājumu jaunizveidotās Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas Muitas ūnijas noteiktajam ievedmuitas nodokļa paaugstinājumam dzīvajām cūkām, kas noteikts 8 reizes lielāks kā līdz šim. D.Lucaua uzsvērs, ka pašreizējos ekonomiskajos apstākļos tas rada nopietnus draudus dzīvo cūku eksportētāju turpmākajai darbībai, kā arī to konkurētspējai Krievijas tirgū. „Lai cūkkopības nozari neskartu dziļa krīze, Latvija aicina Komisiju nekavējoties rīkoties - noteikt eksporta kompensācijas dzīvajām cūkām, kā arī atjaunot kompensācijas svaigai un saldētai cūkgaļai,” sanāksmē aicinās D.Lucaua.


2) Sanāksmē  tiks arī apspriestas iespējas uzlabot pārtikas apgādes ķēdes darbību Eiropā.

            Latvija atbalstīs EK piedāvātos priekšlikumus pārtikas piegādes ķēdē konstatēto problēmu risināšanai. Ir jāizstrādā ES līmeņa pamatnostādnes, lai ierobežotu darbības, kas vērstas pret godīgu konkurenci, kā arī aktualizētu un vienādotu dalībvalstu konkurences iestāžu piemēroto praksi. Latvija uzskata, ka ir jāizstrādā ES līmeņa pamatnostādnes negodīgu līgumisko prakšu novēršanai. Vispiemērotākie ir pasākumi, kas veicina ilgtspējīgas un uz tirgus principiem balstītas attiecības starp pārtikas apgādes ķēdes dalībniekiem. Tāpat ir jārealizē pasākumi, kas stiprina ražotāju grupas, un jāatbalsta ražotāju grupu veidošanu arī citos sektoros, piemēram, piena nozarē.


3) Tāpat arī  ES dalībvalstu nozares ministri tiks iepazīstināti ar gaidāmās Spānijas prezidentūras prioritātēm un darba kārtību. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>

          Eiropas Savienības Spānijas prezidentūra sākās šā gada 1.janvārī un turpināsies pusgadu. Tā par savas darbības galvenajiem virzieniem noteikusi pārtiku un lauksaimniecību, uzsverot, ka tas ir stratēģisks sektors Eiropā. Kā savas prezidentūras prioritāti Spānija noteikusi Kopējās lauksaimniecības politikas  (KLP) nākotni pēc 2013.gada, lauksaimniecības un pārtikas industrijas konkurētspēju, kā arī sieviešu lomu lauku apvidos. Tālab Spānija plāno turpināt debates par KLP. Spānijas prezidentūra strādās, lai uzlabotu pārtikas apgādes ķēdes darbību Eiropā, kā arī veicinās piena sektora, dzīvnieku veselības un labturības, Kopējās zivsaimniecības politikas reformas pilnveidošanu.<o:p></o:p>

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana