Citi raksta

Grieķu lauksaimnieki paplašina protesta akcijas un bloķē vēl vairāk ceļus

Andris Bebrs, AgroPols
22.01.2010

Latvijas lauksaimnieki ne tuvu nav vientuļi un vienreizēji savās protesta akciju metodēs. Pašlaik ar ceļu bloķēšanas vingrinājumiem nodarbojas grieķi. Arī viņu ekonomikai ir smagi. Varbūt pat smagāk kā Latvijas ekonomikai. Un lauksaimnieki nav apmierināti, kaut viņu valstī atdalītie tiešmaksājumi ir ar augstāko intensitāti - virs 600 EUR/ha.


Grieķijas lauksaimnieki ceturtdien [21. janvārī] turpināja protesta akcijas un kopumā bloķēja jau aptuveni 20 valsts ceļus, tostarp svarīgu robežpunktu ar Bulgāriju.  Viņi pieprasa  finansiālu palīdzību. Un laikam taču viņi cer, ka šā gada bloķējošās darbības nesīs tādu pat patīkamu rezultātu, kā pirms gada veiktās analogās rīcības. Toreiz tikko savā amatā apstiprinātais Grieķijas lauksaimniecības ministrs Sotiris Hatzigakis savas valsts lauksaimniekiem "izkārtoja" 500 milj. EUR finanšu palīdzību. No savas valsts budžeta gan. Un, arī tas bija viens no apstākļiem, kas ļāva Grieķijai pārsist Latvijas valsts budžeta deficīta rekordu - sasniedzot 12,7% no IKP. Bet valsts valsts parādsaistību apjomu palielinot jau līdz 113% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Un tāpēc tagad Grieķijas valdība ir spiesta teikt, ka resursu šādas atbalsta programmas atkārtošanai valstī vienkārši vairs nav...  

Protams, šāda grieķu "uzvedība" izraisa kaimiņvalsts Bulgārijas neapmierinātību - slēgto robežpunktu dēļ Bulgārijas ekonomikai ik dienu rodoties 3 milj. EUR zaudējumi.

Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs otrdien lūdza Eiropas Komisijai (EK) palīdzību pārtraukt protestus pēc tam, kad grieķu lauksaimnieki bloķēja galvenos valsts robežpunktus, aizkavējot desmitiem kravas automašīnu abās valsts pusēs.

Borisovs EK prezidentam Žozē Manuelam Barrozu norādījis, ka iekšējo Eiropas Savienības (ES) robežu bloķēšana "pārkāpj citu ES iedzīvotāju pamattiesības un brīvību, kā arī vienota ES tirgus pamatprincipus".

Borisovs arī atgādināja, ka līdzīgas protesta akcijas pērn Bulgārijas transporta uzņēmumiem izmaksāja desmit miljonus eiro (7,02 miljonus latu).

Trešdien grieķu lauksaimnieki ar traktoriem bloķēja ceļus pie Grieķijas otrās lielākās pilsētas Salonikiem un netālu esošās Kavalas, kā arī šoseju uz Turciju.

Taču robežpunkti ar Turciju protesta akciju laikā ietekmēti netiek, tāpat kā robežpunkti ar Maķedoniju un Albāniju, norāda policija.

Tāpat lauksaimnieki bloķējuši ceļus arī centrālajā daļā, Peloponesas pussalā un Krētā.

Izziņai: Lauksaimnieki ceļu bloķēšanu valsts centrālajā un ziemeļu daļā sāka jau svētdien. Viņi pieprasa finansiālu palīdzību, jo ievērojami samazinājušās cenas tādiem produktiem kā kviešiem, kokvilnai un pienam. Tāpat lauksaimnieki vēlas, lai tiktu samazinātas mēslošanas līdzekļu, farmācijas produktu un sēklu cenas, kā arī piešķirtas atlaides elektroenerģijas un degvielas cenām, un uz trīs gadiem iesaldēta viņu parādu atmaksa Grieķijas Lauksaimniecības bankai.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana