Citi raksta

Lauksaimnieku kooperatīviem nepieciešami apgrozāmie līdzekļi

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
27.01.2010

 Lauksaimnieku kooperatīviem patlaban ir ļoti nepieciešami apgrozāmie līdzekļi, biznesa informācijas portālam "Nozare.lv" stāstīja piensaimnieku kooperatīvā sabiedrības "Dzēse" valdes priekšsēdētājs Māris Petrēvics.

Viņš norāda, ka 26. janvārī valdībā pieņemtajiem grozījumiem noteikumos par garantijām komersantu konkurētspējas uzlabošanai praktiska nozīme lauksaimniecības kooperatīviem būs tikai tad, ja būs pieejama garantija apgrozāmajiem līdzekļiem.

"Sevišķi pakalpojumu kooperatīviem, kas ir lielākā daļa Latvijas kooperatīvu, pašlaik dzīvotspējas nodrošināšanai ir vajadzīgi apgrozāmie līdzekļi. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs visur deklarē, ka viņš neatbalstīs "pircējus-pārdevējus", bet tikai pārstrādātājus. Kooperatīvs ir tas, kas zemniekam šodien var palīdzēt pirkt un pārdot izaudzēto un saražoto produkciju. Ministram ir jāsaprot, ka līdz pārstrādes uzņēmumam ir jāizaug. Ja nebūs garantiju apgrozāmajiem līdzekļiem, tad šo grozījumu jēga būs maza. Protams, ir labi, ka šādas garantijas būs bankas kredītam, ko kooperatīvi varēs izmantot attīstībai," sacīja Petrēvics.

Kā ziņots, turpmāk SIA "Latvijas Garantiju aģentūra" (LGA) izsniegtās garantijas varēs saņemt arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, paredz šodien valdībā apstiprinātie Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotie grozījumi noteikumos par garantijām komersantu konkurētspējas uzlabošanai.

"Ar šodienas lēmumu valdība ir paplašinājusi LGA izsniegto garantiju saņēmēju loku. Uzņēmējiem garantijas sniedz papildu nodrošinājumu brīdī, kad pašu resursi nav pietiekami, lai saņemtu bankas līdzfinansējumu. Tagad garantiju sniegtās priekšrocības būs pieejamas arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām," akcentē ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL).

Šīs atbalsta programmas mērķis ir nodrošināt komersantiem vai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām pieeju finansējumam komercdarbības attīstībai un Eiropas Savienības fondu projektu ieviešanai, saņemot garantijas situācijās, kad to rīcībā esošais nodrošinājums nav pietiekams, lai kredītiestāde piešķirtu finansējumu vai atliktu pamatsummas atmaksu.

LGA sniedz garantijas par finanšu pakalpojumiem (aizdevumi investīcijām, apgrozāmo līdzekļu aizdevumi, finanšu līzings un vietējais faktorings), kurus sniedz finanšu pakalpojumu sniedzēji (kredītiestādes, līzinga vai faktoringa sabiedrības).

Grozījumi nosaka kritērijus LGA garantijas saņemšanai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām. LGA sniegtā garantija sedz līdz 80% no finanšu pakalpojuma, bet ne vairāk kā trīs miljonus eiro (2,1 miljonu latu) vienai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai.

Garantijas konkurētspējas uzlabošanai ir pieejamas jau kopš pagājušā gada 20. aprīļa, kad tika noslēgts līgums starp EM un LGA par garantiju izsniegšanu. Līdz šā gada 1. janvārim ir izsniegtas 293 garantijas 102 uzņēmumiem par kopējo summu 33,9 miljoni latu.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana