Citi raksta

Šogad lauksaimnieku protesta akcijas sarīkot nebūtu viegli

Andris Bebrs, AgroPols
01.02.2010

Portāls "Apollo" sadarbībā ar BNS publicējis plašu apskatrakstu "Lauksaimnieki pavasarī atkal pieļauj iespēju rīkot protesta akcijas". Savā ziņā tas ir atceres raksts par notikumiem pirms gada, kad lauksaimnieki bija vienojušies nepieredzēta plašuma kopējām akcijām, lai mēģinātu panākt kādus sev svarīgus risinājumus. Šodien BNS aptaujātie lauksaimnieku runasvīri un sievas gan neizslēdz iespēju, ka kādu protesta akciju varētu sarīkot, tomēr tas vairāk šķiet pēc pieklājīgas iespēju rezervācijas...


Šogad lauksaimnieku protesta akcijas sarīkot nebūtu viegli

Portāls "Apollo" sadarbībā ar BNS publicējis plašu apskatrakstu "Lauksaimnieki pavasarī atkal pieļauj iespēju rīkot protesta akcijas". Savā ziņā tas ir atceres raksts par notikumiem pirms gada, kad lauksaimnieki bija vienojušies nepieredzēta plašuma kopējām akcijām, lai mēģinātu panākt kādus sev svarīgus risinājumus.
Šodien BNS aptaujātie lauksaimnieku runasvīri un sievas gan neizslēdz iespēju, ka kādu protesta akciju varētu sarīkot, tomēr tas vairāk šķiet pēc pieklājīgas iespēju rezervācijas, uz ko izprovocē žurnālistu jautājumi, kā nopietni apsvērts rīcības plāns.
Sarunā atklājas, ka: 
- pašlaik nav īpaši, pret ko protestēt - budzēta naudas subsīdijām ir tik maz, ka nav ko pārdalīt, lauksaimniecības tirgi uzlabojušies (kaut - joprojām ir tālu no cerētā labuma), bet nepatīkamās lietas lauksaimniecības biznesam ir tās pašas kā citu nozaru uzņēmējiem - jauni un augstāki nodokļi, no kuriem valdība pat ir pamanījusies  lauksaimniekiem piešķirt kādus papildus atvieglojumus. Vienīgi jautājumā par akcīzes nodokli prasītais ideāls nav sasniegts pat tuvumā - akcīzes nodoklis vispirms tiek samaksāts un tiik pēc tam daļa no tā tiek atmaksāta saskaņā ar noteikumiem. Un arī dienesta automobiļa nodokļa piemērošanā joprojām ir gana neskaidrību un liekas birokrātijas;
- būtu grūti savākt tik daudz cilvēkus - nav īsti nedz motivācijas, nedz ticības cilvēkos iespējai ko reļai mainīt, nedz ekonomiskas iespējas uz Rīgu tādu tehnikas daudzumu no saviem līdzekļiem aizvest.
- tomēr ir sajūta, ka vajadzētu ko sarīkot - kaut vienkārši tādēļ, lai valdība, savus lēmumus pieņemot, neaizmirstu par lauksaimnieku sabiedrības pastāvēšanu.
Neizpaliek arī atgādinājums par vienotas lauksaimniecības politikas trūkumu - to atgādina Latvijas Piena ražotāju asociācijas priekšsēdētājs Jānis Bērziņš.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana