Citi raksta

Svēte pie Jelgavas appludinājusi simtiem hektārus teritorijas un desmitiem māju

Mārtiņš Vilemsons, Leta-Nozare
24.03.2010

Jelgavas novadā Svēte netālu no ietekas Lielupē appludinājusi simtiem hektāru teritorijas un desmitiem māju, novēroja aģentūra LETA.

Izbraucot no Jelgavas Dobeles virzienā, pirmā apokaliptiskā aina manāma jau Tušķos, pie tilta pār Svēti, kur ikdienā dažus metrus platā upe pārvērtusies mutuļojošā ezerā, kas pilns ar ledus gabaliem, kokiem, dēļiem un dažādiem citiem peldošiem atkritumiem. Nav viegli konstatēt vietu, kur agrāk plūdusi upe.

Jau pie tilta ir appludinātas vairākas ēkas, daļēji applūdis arī SIA "Tiltagals" piederošais veikals.

Braucot tālāk pa ceļu no Tušķiem uz Kalnciemu, labajā pusē ik pa brīdim redzamas applūdušas mājas un saimniecības ēkas. Pie iebraucamajiem ceļiem stāv ēku īpašnieku automašīnas, bet paši iedzīvotāji garos ūdenszābakos cenšas paglābt kaut ko no savas mantības.

Kā novēroja LETA, applūdušas tādas mājas kā "Laukāji", "Jaundobeļi", "Grauži", "Svētvalde", "Upeslīči" un citas.

Pie Svētes ietekas Lielupē plešas vairāk nekā kilometru plašs ūdens klajums, kurā vietām kā salas redzamas applūdušas mājas. Dažviet ir applūdušas teritorijas arī ceļa kreisajā pusē.

Kalnciema lauku teritorijā ceļš ir pamatīgi applūdis, un tam pāri veļas ūdens straume. Pie applūdušā ceļa posma novietotā ceļazīme "Iebraukt aizliegts" gan aizliedz automašīnām to šķērsot, tomēr kādam autovadītājam tas izdevās, novēroja LETA.

Pamatīgi plūdi ir pašā Jelgavas centrā, pie pils, kurā izvietota Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Atšķirībā no lauciniekiem, kas plūdus pie savām mājām uztver ar smagu sirdi, pilsētnieki par kataklizmu priecājas, dodas to aplūkot un fotografējas pie applūdušajām teritorijām.

Uz LLU autostāvvietu aiz Jelgavas pils vēl var aizbraukt, bet uz brauktuves jau skalojas ūdens. Applūdusi ir Pasta sala, kā arī parks pie pils un gājēju tunelis, kas ved uz LLU.

Jelgavas novadā plūdi nemazinās un tagad nopietni apdraudēts arī Kalnciems un Valgunde, aģentūrai LETA pastāstīja Jelgavas novada domes Komunālās saimniecības galvenais speciālists un atbildīgais par Civilo aizsardzību novadā Valdis Buividaitis.

Buividaitis informēja, ka Kalnciems un Valgunde ir pašlaik ļoti apdraudētas teritorijas Jelgavas novadā, jo ūdens līmenis Jelgavas pilsētā un Kalnciemā turpina celties. Pēc jaunākās informācijas, ūdens līmenis Kalnciemā jau sasniedzis 2,20 metru atzīmi.

Pēc Buividaiša stāstītā, ja ūdens līmenis Kalnciemā sasniegs 2,60 metru atzīmi, tie jau būs ļoti nopietni plūdi, bet kritiskā atzīme šajā vietā ir 3,10 metri, kad lielākā daļa pagasta applūstu.

Tāpat smaga situācija esot Līvbērzē un Staļģenē, kā arī faktiski pilnībā applūduši Kārniņi Jaunsvirlaukas pagastā. Pie Staļģenes gan tiekot novērota arī situācijas stabilizēšanās un ūdens līmenis vairs nepaaugstinās.

Plūdi nerimstoties arī Glūdas pagastā, kur Tērvetes upe vēl arvien esot spēcīgi pārplūdusi. Šodien no noslīkšanas Glūdas pagastā paglābti 17 bišu stropi.

"Diemžēl Lielupē ap Jelgavu nekāda lielā ledus virzība netiek novērota. Pie Staļģenes tas tikai mazliet pavirzījies uz priekšu, un arī citur vērojama tikai ledus grupēšanās un tas izkustas tikai vietām," sacīja Buividaitis.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana