Citi raksta

Bioloģiskās produkcijas pārstrāde Latvijā pieklibo

Ingrīda Mičāne , Leta-Nozare
05.05.2010

Bioloģiskās lauksaimniecības saražotā produkcija lielākoties tiek pārstrādāta kopā ar pārējo produkciju, jo Latvijā joprojām nav attīstīta specifiskās produkcijas pārstrāde, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas ( LBLA) izpilddirektore Mairita Blūma.

Lai paplašinātu pieejamo bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas klāstu, nepieciešams attīstīt un veicināt bioloģiskās produkcijas pārstrādes līniju veidošanu un jaunu uzņēmumu attīstību, uzsvēra Blūma. Patlaban, saskaņā ar statistikas datiem, bioloģiskās lauksaimniecības saražotā produkcija galvenokārt tiek pārstrādāta kopā ar pārējo produkciju tieši tā iemesla dēļ, ka nav attīstīta bioloģiskās produkcijas pārstrāde.

Vēl viens no iemesliem, kas kavē bioloģiskās piena lopkopības un putnkopības attīstību, ir pilnvērtīgas kombinētās lopbarības pieejamības trūkums Latvijā, sacīja Blūma, norādot, ka LBLA uzsākusi sadarbību ar kādu Latvijas uzņēmumu, kas esot izrādījis interesi par bioloģiskās lopbarības ražošanu Latvijā.

Zemnieku sagādāto bioloģisko produkciju Latvijā pārstrādā ir 61 uzņēmums, savukārt 19 uzņēmumi nodarbojas ar produkcijas ražošanu mājas apstākļos. Ar bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas pārstādi nodarbojas arī tādi uzņēmumi, kā SIA "Aloja Starkelsen" (bioloģiskā kartupeļu ciete un gramzdas), SIA "Lāči"( triju veidu ekoloģiskā maize, SIA "Talsu piensaimnieks", AS "Rīgas dzirnavnieks", AS "Jelgavas dzirnavas", SIA 'Maiznīca Ieva" Valmierā.

"Bioloģiskās produkcijas sortiments pamazām pieaug un paplašinās, un patlaban iespējams iegādāties visus pamatproduktus - augļu un dārzeņus, medu, tējas, maizi. u.c. Pamazām pieaug pircēju interese un izpratne par bioloģisko lauksaimniecību un to, kas ir bio jeb ekoprodukti. Par to liecina jaunu tirdzniecības vietu pieaugums, kas orientējas uz bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas tirdzniecību. Arī lielveikalu ķēdes pamanījušas iedzīvotāju interesi par ekoproduktiem, un vienā otrā lielveikalā parādījušies atsevišķi stendi vai norāde pie cenu zīmes - ekoloģisks produkts," sacīja Blūma.

Tomēr joprojām iedzīvotājiem trūkstot informācijas par to, kas īsti ir bioloģiskās lauksaimniecības saimniekošanas būtība un tās ilgtermiņa ieguldījums dabas saglabāšanā. Jāapzinās, ka, iegādājoties bio jeb ekopārtiku, pircējs iegulda dabas daudzveidībā, rūpējas par tīru vidi un ūdeni, kā arī lieto tīru, bez ķimikālijām audzētu produkciju, uzsvēra Blūma.

Lai veicinātu bioloģiskās lauksaimniecības attīstību, valstij jābūt īpašai programmai, kā arī līdztekus tam jānotiek sabiedrības izglītošanai par to, kas ir ekoprodukti, kā tos atpazīt, kā notiek bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzība un kontrole, norādīja Blūma, piebilstot, ka LBLA savu resursu un kapacitātes ietvaros nodarbojas ar savu biedru, bioloģisko lauksaimnieku interešu aizstāvēšanu un pārstāvēšanu gan valsts, gan nevalstiskajās organizācijās, informē par aktualitātēm un likumdošanas izmaiņām nozarē, kā arī izglīto sabiedrību par bioloģisko lauksaimniecību.

Patlaban Latvijā reģistrēti 3860 bioloģiskās lauksaimniecības uzņēmumi, kas vidēji veido 3,5% no visiem lauksaimniecības uzņēmumiem. Savukārt ar bioloģiskās lauksaimniecības metodēm tiek apstrādāti 161 157 ha zemes, kas ir apmēram 9% no kopējās lauksaimniecībā izmantojamās zemes.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana