Citi raksta

Latvijas balss. Ko Latvijas lauksaimnieki atbild komisāram Čološam? Vispār jau neko....

Andris Miglavs, AgroPols
29.05.2010

Jau teicām, ka Eiropas Komisijas izveidotajā viedokļu apmaiņas vietnē ES KLP pēc 2013. gada sestdien, 29.maijā atradām 23 viedokļus ar Latvijas izcelsmi. Nododam tos arī Jūsu ievērībai


Latvijas balss. Ko Latvijas lauksaimnieki atbild komisāram Čološam? Vispār jau neko....

Jau teicām, ka Eiropas Komisijas izveidotajā viedokļu apmaiņas vietnē ES KLP pēc 2013. gada sestdien, 29. maijā atradām 23 viedokļus ar Latvijas izcelsmi. Vēloties izzināt, ko Latvijas cilvēki ir pauduši, un pavērtēt, vai tas veido kādu kopēju Latvijai raksturīgu viedokli un kāds tas ir, apvienojām visus šos izteikumus vienkopus un piedāvājam arī Jūsu skatījumam. 

Laikam nebūtu apskaužams tas cilvēks, kuram būtu jāizveido Latvijai raksturīgā izpratne un viedoklis par nākotni. Bet varbūt tieši - vajadzētu apskaust? Jo darbs būtu vienkāršs. Raksti praktiski jebko un varēsi atsaukties, ka tā bija no Latvijas sūtītā doma.  Jo, kā varam izlasīt pievienotajā failā apkopotajās domās un tēzēs - tās patiešām nosedz plašu viedokļu spektru.
Un tik mazliet dīvaina lieta ievērojama uzreiz - šajā viedokļu kopnē nav nedz LOSP parakstīta viedokļa, nedz Zemnieku Saeimas, nedz visu vairāk kā 40 dažādo lauksaimnieku nevalstisko organizāciju parakstītu viedokļu, nedz uz lauksaimnieku žurnālu vākiem nu jau vairākus gadus publicēto sekmīgo saimnieku (nu taču vismaz kādas 50 fotogrāfijas būs publicētas...) viedokļu.  Nedz ar tradicionālo, tomēr šeit oficiāli nepausto - prasību pēc maksājumu vienlīdzīgošanas, nedz ar šo organizāciju pārstāvju redzējumu, kādai patiešām būtu jābūt  nākotnes KLP Eiropas koptelpā. Ar tās abiem pīlāriem. Ar milzīgo lomu Eiropas kopējās naudas izlietošanā.
Bet runa taču ir tieši par šo cilvēku, viņu uzņēmumu un arī darbinieku nākotnes interesēm. Un nevis par politiķu interesēm - ir jau pierasts, ka ministriem un viņu pārstāvētajām partijām Latvijiā nākotnes programmu nav. Nevienā nozarē. (Un arī lauki nav izņēmums - kamēr vēl te izplūksies, kurš tad par tiem vispār atbildēs...)

Varbūt kāds iedomājies, ka visai Eiropas sabiedrībai un komisijai ar tās jaunizcepto solītāju komisāru Čološu galvgalī piemīt telepātiskās spējas nolasīt Latvijas lauksaimnieku sabiedrības domas no viņu galvām, īpaši, ja to tur varbūt pat nemaz nav?

Nav arī Latvijas lauku iedzīvotājus pārstāvošo nevalstisko organizāciju un pašvaldību viedokļa. Arī Latvijas Pašvaldību savienības viedokļa un redzējuma nav. Tik dažu laukos dzīvojošo nelauksaimnieku atbildes ir paustas. Varam vien izteikt viņiem atzinību par atrasto laiku un ieguldīto darbu, to darot.

Vai tiešām tas nozīmē, ka Latvijas lauku sabiedrībai visā tās daudzveidībā, aptverot gan lauksaimniekus, gan lauksaimniecības zemes īpašniekus un apsaimniekotājus, gan citās nodarbēs laukos strādājošos, nav sava skaidra redzējuma, ko piedāvāt Eiropas diskusijai par lauku un lauksaimniecības nākotnes iekārtojumu? Varbūt nav arī piedāvājuma pat iekšvalstiskajai Latvijas diskusijai? Vai Latvijas laukos vispār vajadzīgas jaunas darbavietas, vai nepieciešama infrastruktūra, vai vispār laukos vajadzīgi cilvēki, vai pat pašiem lielajiem Latvijas lauku saimniekiem vispār ir vēlme audzināt bērnus palikšanai un darbam mūsu neatkārtojami lieliskajā Latvijas lauku teritorijā? Varbūt vienīgā viņus pavadošā doma ir aizstumt vēl palikušos un augošos bērnus iespējami ātrāk tālāk no nabadzībā grimstošām un domās bezcerībai jau nolemtajiem laukiem, veidojot tur palikušo novecojošo aborigēnu rezervācijas teritorijas...

Nezinu, varbūt tas to patiešām nenozīmē. Un ceru, un, pat ticu - tas to nenozīmē ....  

Tomēr tas pilnīgi skaidri nozīmē, ka pēc 3. jūnija Čološs un viņa superkvalificētie ierēdņi un visi Rietumu politiķi varēs pilnīgi droši teikt jebko (to, ko būs pieprasījuši vairāk nekā 300 francūži, piemēram), un, atbildot uz mūsu neapmierinātību vēsi atmest: "Šādu Jūsu - latviešu, ieteiktu domu un priekšlikumu atbildēs uz mūsu jautājumiem nebija, bet publiskā domu aptauja pauda .... (piemēram  (AP redakcijas pieļāvums), - skaidru un nepārprotamu atbalstu esošās KLP atbalsta sistēmas saglabāšanai arī vismaz turpmākajos 7 gados".

BET VĒL IR LAIKS - dažas dienas - bet ir. Līdz 3. jūnijam ir...

Veiksmi Jums un mums visiem!!!!

AgroPols

x

Paroles atgadināšana