Citi raksta

Kazdangā dīķī, iespējams, labības lauku miglošanas dēļ iet bojā zivis

Agnese Leiburga , Leta-Nozare
03.08.2010

Aizputes novada Kazdangā Kronberga dīķī, iespējams, labības lauku miglošanas dēļ gājis bojā simtiem zivju, aģentūrai LETA apstiprināja Kazdangas pagasta pārvaldes vadītājs Juris Moisejs.

Kā stāsta Moisejs, to, ka dīķa ūdens noklāts beigtām zivīm, pamanījuši vietējie iedzīvotāji. Dīķa platība ir liela - 9,6 hektāri, tas ir Izglītības ministrijas īpašumā, un agrāk to apsaimniekoja Kazdangas tehnikums, tagad pārrauga novada pašvaldība, bet būtībā lielākoties par ūdens krātuvi rūpējas vietējie iedzīvotāji, kas tajā arī peldas. Pagājušajā gadā dīķī laisti arī zivju mazuļi, ziemā ledū veidoti āliņģi, lai zivis neslāptu.

"Uz aci bija redzams, ka blakus esošais labības lauks svaigi miglots, un to, ka tur lietoti fungicīdi, apstiprināja arī Augu aizsardzības dienesta speciālisti," stāsta Moisejs.

Pagasta pārvaldes darbinieki par zivju bojāeju informējuši Liepājas reģionālo vides pārvaldi, tomēr izrādījies, ka šādi jautājumi neesot tās kompetencē.

Arī aģentūrai LETA Liepājas reģionālajā vides pārvaldē apstiprināja, ka šādas analīzes jāveic Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā.

Tur arī Kazdangas pagasta pārvaldes pārstāvji vērsušies ar lūgumu noteikt, vai pie zivju bojāejas varētu būt vainīga blakus lauku miglošana ar fungicīdiem.

Tomēr, kā stāsta Moisejs, arī tur saņemts atteikums, jo Latvijā neesot aparatūras, lai veiktu šādas analīzes, to varot izdarīt Vācijā.

"Būtībā sanāk, ka neviens nav atbildīgs par vainīgo meklēšanu. Zivis ir beigtas - tas ir vienīgais, ko var secināt," atzīst Moisejs.

Vietējie iedzīvotāji gan esot ļoti bēdīgi par notikušo, jo minētais dīķis ir iecienīta vieta gan peldētājiem, gan makšķerniekiem.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana