Jaunumi ekonomikā

Valdība vienojusies par plašām nodokļu izmaiņām

Jānis Bagātais, Leta-Nozare
08.10.2009

Valdība ir vienojusies par plašām nodokļu politikas izmaiņām, liecina šodien publiskotais valdības 3.oktobra ārkārtas sēdes protokols. Valdība ir atbalstījusi Finanšu ministrijas iesniegtos priekšlikumus nodokļu ieņēmumu bāzes paplašināšanai, kas paredz vairākus grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli". Tā ar 2010.gada 1.janvāri tiek plānots paplašināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa bāzi, iekļaujot tajā kapitāla ienākumus, bet saņemtās dividendes ar nodokli plānots aplikt, sākot ar 2010.gadu, piemērojot nodokļa likmi 10%.


Valdība vienojusies par plašām nodokļu izmaiņām

Valdība ir vienojusies par plašām nodokļu politikas izmaiņām, liecina šodien publiskotais valdības 3.oktobra ārkārtas sēdes protokols.

Valdība ir atbalstījusi Finanšu ministrijas iesniegtos priekšlikumus nodokļu ieņēmumu bāzes paplašināšanai, kas paredz vairākus grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli". Tā ar 2010.gada 1.janvāri tiek plānots paplašināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa bāzi, iekļaujot tajā kapitāla ienākumus, bet saņemtās dividendes ar nodokli plānots aplikt, sākot ar 2010.gadu, piemērojot nodokļa likmi 10%.

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli plānots aplikt ienākumus no augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas, piemērojot nodokļa likmi 10%. Valdība arī nolēmusi samazināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo summu no 4000 līdz 2000 latiem gadā par ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas.

Valdības plānos ir paaugstināt iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmi līdz 23% pašnodarbinātajiem saimnieciskās darbības veicējiem.

Attaisnoto izdevumu normu ieguldījumiem pensiju fondos un apdrošināšanas prēmiju maksājumiem likmi tiek plānots samazināt no 20% uz 10%, turklāt tiks atcelti nodokļa stimuli ieguldījumiem investīciju fondos.

Ministru kabinets ir apņēmies aplikt ar nodokli dāvinājumus, kas pārsniedz 1000 latus gadā, ja tie saņemti no personām, ar kurām dāvinājuma saņēmēju nesaista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei, pagarināt pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa par attaisnotajiem izdevumiem atmaksas termiņu no 3 mēnešiem līdz 12 mēnešiem, kā arī iekļaut apliekamā ienākuma aprēķinā summas, kas izmaksātas kā valsts atbalsts lauksaimniecībai vai Eiropas Savienības atbalsts.

Valdības lēmums paredz, ka iedzīvotāju ienākuma nodokli no izložu un azartspēļu laimestiem līdz 500 latiem ieturēs, izmaksājot laimestu.

Tāpat nolemts samazināt darba devēja ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo dāvanu apmēru no minimālās mēnešalgas līdz 50% no minimālās mēnešalgas.

Valdošā koalīcija plāno veikt grozījumus "Noteikumos par mēneša neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai", paredzot ar 2010.gada 1.janvāri samazināt atvieglojumu par apgādībā esošu personu līdz 35 latiem mēnesī.

Valdība vienojusies arī par grozījumiem likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", paredzot ar 2010.gada 1.janvāri palielināt nodokļa likmi zemei un saimnieciskajā darbībā izmantojamām ēkām līdz 1,5%.

Valsts plāno noteikt minimālo nodokļa maksājumu 5 latu apmērā par katru nodokļa objektu, kā arī piemērot nodokli pēc 3% likmes neapstrādātām lauksaimniecībā izmantojamām zemēm.

Plānots veikt arī grozījumus likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli", paredzot ar 2010.gada 1.janvāri samazināt reprezentācijas izdevumu normu, ko drīkst atskaitīt no apliekamā ienākuma, no 60% līdz 40%, mainīt nodokļa piemērošanas kārtību ar saimniecisko darbību nesaistītiem izdevumiem, piemērojot tiem līdzvērtīgu nodokļa slogu kā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ienākumiem.

Tāpat tiek plānots veikt grozījumus likumā "Par akcīzes nodokli", paredzot ar 2010.gada 1.februāri paaugstināt akcīzes nodokli vīnam un raudzētajiem dzērieniem no 40 latiem par 100 litriem uz 45 latiem par 100 litriem jeb par 12,5% un starpproduktiem ar absolūtā spirta saturu līdz 15 tilpumprocentiem no 42 latiem par 100 litriem uz 45 latiem par 100 litriem jeb par 7,1%.

Atbalstīti arī grozījumi likumā "Par vieglo automobiļu un motociklu nodokli", paredzot ar 2010.gada 1.janvāri nodokli vieglajiem automobiļiem aprēķināt atkarībā no automobiļa radīto oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzuma, savukārt motocikliem - atkarībā no dzinēja tilpuma.

Finanšu ministrijai uzdots sagatavot un iesniegt Ministru kabinetā informāciju par šo pasākumu fiskālo ietekmi. Tāpat uzdots sagatavot detalizētus priekšlikumus par iespējām iekļaut ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamajā objektā gūto labumu no darba devējam piederoša vieglā pasažieru automobiļa izmantošanas personīgajām vajadzībām un par iespējām aplikt ar nodokli inženiertehniskās būves.

Savukārt konceptuālai izskatīšanai FM uzdots sagatavot priekšlikumus par uzņēmumu ienākuma nodokļa progresīvās likmes piemērošanu un par pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa par attaisnotajiem izdevumiem atmaksas nenoteikšanu par 2010.gadu.

LETA jau ziņoja, ka premjers Valdis Dombrovskis (JL) iepriekš pieļāva, ka, veicot nodokļu izmaiņas nākamā gada budžetā, plānoti papildus ieņēmumi 100 miljonu latu apmērā.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana