Jaunumi ekonomikā

Latvijas piena kooperatīvi izvērtēs iespēju iesaistīties piena pārstrādes uzņēmuma izveidē Lietuvā

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
16.10.2009

Latvijas piena kooperatīvi izvērtēs iespēju iesaistīties piena pārstrādes uzņēmuma izveidē Lietuvā

Latvijas piena kooperatīvi izvērtēs iespēju iesaistīties piena pārstrādes uzņēmuma izveidē Lietuvā, sacīja piena pārstrādes uzņēmuma AS "Trikātas siers" padomes loceklis Uldis Krievārs.

Viņš stāstīja, ka Lietuvas valdība ir pretimnākoša saviem kooperatīviem un Eiropas Komisijas papildu līdzekļus no Eiropas Ekonomikas atveseļošanas plāna 15 miljonu eiro (10,5 miljonu latu) apmērā, kas bija paredzēti piena nozares pārstrukturēšanai, plāno ieguldīt jauna piena pārstrādes uzņēmuma izveidē.

"Par Latvijai piešķirtajiem 13,26 miljoniem eiro (9,32 miljoniem latu), kas piešķirti piena nozares pārstrukturēšanai, diemžēl nav izdevies panākt līdzīgu risinājumu. Ar Lietuvas kooperatīviem esam tikušies un runājuši par šo projektu jau pirms trijiem mēnešiem. Mēs noteikti izvērtēsim iespēju piedalīties tajā, kad būs zināmas konkrētas nianses. Ja Latvijā zemniekiem un piena kooperatīviem nav finanšu līdzekļu, tad mums ir noteikti jāizvērtē šāda iespēja," uzskata "Trikātas siera" pārstāvis.

Pagājušajā gadā arī Latvijas piena kooperatīvi vērtēja iespēju iegādāties savu pārstrādes uzņēmumu.

"Izvērtējot vairākus piena pārstrādes uzņēmumus, mēs secinājām, ka cenas, kas tajā laikā tika piedāvātas, neatbilda ekonomiskajam pamatojumam. Mēs nebijām arī tik finansiāli spēcīgi, turklāt atbalstu neguva priekšlikums par to, ka arī valsts iesaistās šāda uzņēmuma iegādē. Savs pārstrādes uzņēmuma jebkurā gadījumu būs kooperatīvu darbības mērķis. Jau pašlaik četriem kooperatīviem ir savi piena pārstrādes uzņēmumi - "Trikātas siers", "Jaunpils pienotava", "Straupes pienotava", "Dundaga". Visi šie kooperatīvi strādā un attīstās, taču gribētos strādāt ar lielāku apjomu un vērienu. Ir jāņem vērā tas, ka pēdējos gados piena iepirkuma cenas ir zemākās zemnieku mūža laikā ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā, tāpēc zemnieki ir finansiāli novājināti un kredītu pieejamība ir ļoti ierobežota. Viena lieta ir mērķi, cita - finanšu pieejamība, tāpēc Lietuvas valdības piedāvājums tik krasi kontrastē ar Latvijas lauksaimniecības līdzšinējo politiku," atzina Krievārs.

Viņš stāstīja, ka oktobrī "Trikātas sieram" ir bijusi iespēja paaugstināt piena iepirkuma cenu un arī novembrī cenu varēs paaugstināt, jo arī pasaules tirgos cenas ir paaugstinājušās. Pateicoties valdības pretimnākšanai, izmaksājot tiešos maksājumus pavasarī, zemniekiem bija iespēja sagatavot lopbarību ziemai, jo pretējā gadījumā nebūtu iespējams sagatavot lopbarību.

"Iepirkuma cenu paaugstinājums nedaudz palīdz zemniekiem nomaksāt iekavējušos maksājumus, bet runāt par peļņu nav iespējams," uzsvēra Krievārs.

Sk. rakstu "Lietuvas lauksaimnieki plāno izveidot lielu piena pārstrādes ražotni"

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana