Jaunumi ekonomikā

Cukura ražošanas atjaunošanas entuziasti turpina strādāt

Andris Bebrs, AgroPols
04.11.2009

Laikraksts "Latvijas Avīze" savā trešdienas laidienā, gan bez komentāriem par sanāksmes dalibnieku skaitu un sastāvu publicējis Cukurbiešu audzētāju 2009. gada 31. oktobra sanāksmes rezolūciju. Kuras būtība ir politiski definēta biznesa vēlme atjaunot cukubiešu cukura ražošanu Latvijā.


Cukura ražošanas atjaunošanas entuziasti turpina strādāt

Laikraksts "Latvijas Avīze" savā trešdienas laidienā, gan bez komentāriem par sanāksmes dalibnieku skaitu un sastāvu publicējis Cukurbiešu audzētāju 2009. gada 31. oktobra sanāksmes vadītāja Georga Bagātā sagatavotu rezolūciju, kuras būtība raksturojama dažos punktos: 
1. Veiktā cukurnozares restrukturizācija (būtībā - demontāža un vides rekultivācija) Latvijā bijusi noziegums.
2. Valdībai sadarbībā ar uzņēmējiem un cukurbiešu audzētājiem (Bagātā-prāt vispirms valdībai un ne uzņēmējiem, kaut tirgus ekonomikā ar biznesa attīstības iniciatīvu nāk un kapitālu piesaista privātie uzņēmēji - AP Red.piezīme.)  jārisina uzdevums par cukurbiešu audzēšanas un cukura ražošanas nozares atjaunošanu, paredzot jaunas un modernas cukurfabrikas celtniecību ar jaudu 100 000 tonnas cukura gadā.
3. Valdībai ir jāpanāk cukura kvotas piešķīrums Latvijai 100 000 tonnu apmērā. (Pat ES iestāšanās sarunās nebija iespējams panākt lielāku cukura ražošanas kvotu Latvijai. Bet tagad par tās atteikumu konkrēti Latvijas cukurbiešu audzētāju lauku saimniecību īpašnieki, fabriku īpašnieki un arī virkne Latvijas pašvaldību ir saņēmušas konkrētu finansiālu kompensāciju. Un, nemainot cukura ražošanas politikas atbalsta mehānismu principā, vismaz bez saņemto kompensāciju atmaksas un samaksas par papildus kvotu apjomu šādu jautājumu laikam gan reisina't būtu vairāk kā neiespējami. Bet ir jau dažkārt pat pareizi izvirzīt neiespējamus mērķus - kā saka: "Trakiem pieder pasaule!", lai panāktu kādu progresu biznesa attīstībā. AP Red.piezīme

Kā šī risinājuma iespējamības argumentācija tiek atbalstīts kāds prof. R. Alsiņas izstrādāts biznesa plāns, par kura būtību un galvenajiem ekonomiskajiem parametriem gan netiek vēstīts.

Vēlēsim entuziastiem sekmes un informācijai par citiem risinājumiem cukurbiešu ražošanas un rūpnieciskās izmantošanas attīstīšanā  - tapat kaimiņvalstī Igaunijā - pastāstīsim kādā citā šīsnedēļas AgroPola rakstā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana