Jaunumi ekonomikā

Zemkopības ministrs aicina visas kontrolējošās institūcijas vēl krasāk vērsties pret nelegāliem uzņēmējiem

Solveiga Lazovska, LR Zemkopības ministrija (ZM)
07.12.2009

Zemkopības ministrijā (ZM) notika Starpinstitūciju koordinācijas grupas sanāksme nelegālās pārtikas tirdzniecības apkarošanā, kurā tika apspriesti jautājumi par administratīvo pārkāpumu lietās izņemtās mantas uzglabāšanas problēmām, kā arī pārtikas tirdzniecību internetā un citas aktualitātes. Sanāksmē ziņojumus par paveikto uzklausīja arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.


Izklāstot pēdējos divos mēnešos paveikto, gan Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD), gan Valsts ieņēmumu dienesta (VID), gan arī Ekonomikas policijas pārstāvji uzsvēra, ka operatīvo pārbaužu skaits ir palielinājies, līdz ar to arī novērsts vairāk nelikumību. Tāpat ir ievērojami uzlabojusies sadarbība un informācijas apmaiņa starp atbildīgajiem dienestiem. Kā atzīmēja sanāksmes dalībnieki, šo sadarbību un savstarpējās un nepastarpinātās komunikācijas uzlabošanos ir veicinājušas tieši šīs darba grupas aktivitātes.


Ekonomikas policijas pārstāvis norādīja, ka, veicot pārbaudes Rīgas Centrāltirgū, izveidojusies laba sadarbība ar PVD un VID, un turpmāk tiks pievērsta daudz lielāka uzmanība noliktavu un preču piegādātāju pārbaudēm.


Savukārt darba grupas locekļi no VID uzsvēra, ka piena un gaļas produktu aprite šobrīd tirgos ir labi sakārtota, kas, nenoliedzami, ir PVD aktīvas darbības rezultāts. Tomēr pēdējā laikā parādījušies rupji pārkāpumi augļu, dārzeņu un zivju tirdzniecībā, kas saistīti ar nereģistrētām tirdzniecības atļaujām. Tālab arī turpmāk VID inspektori pastiprināti kontrolēs pārtikas pārpircējus šajos sektoros. Kā norādīja VID pārstāvji, iestāde reorganizācijas ietvaros tuvākajā laikā veiks darbinieku pārstrukturēšanu, palielinot to skaitu tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietu pārbaudīšanai. Tāpēc kontroles pašvaldību un Rīgas tirgos turpmāk notiks daudz biežāk.


Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvji informēja par šā gada deviņos mēnešos veiktajiem reidiem un pārbaudēm valstī kopumā un Rīgā. Šajā laikā no visām veiktajām pārbaudēm 32,8% ir bijušas ārpuskārtas, kas ir arī par 250 pārbaudēm vairāk kā pērnā gada attiecīgajā periodā. Vairāk ārpuskārtas pārbaužu veiktas tieši pēdējos divos mēnešos. Lielākoties pārkāpumi konstatēti produktu marķējuma, derīguma termiņa, neatbilstošas kvalitātes dēļ. Konstatētas arī problēmas ar ģenētiski modificētu organismu (ĢMO) saturošu produktu identifikāciju – tie nav bijuši izvietoti atsevišķos plauktos, kas prasīts jaunajās likuma normās.


Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvji detalizēti analizēja arī pēdējā laikā popularitāti guvušo pārtikas tirdzniecību interneta vidē un norādīja uz virkni rupju pārkāpumu, kas saistīti ar uzņēmumu nelegālu darbību un šādi izplatītas pārtikas drošumu.


Pēc ziņojumu noklausīšanās J.Dūklavs uzsvēra: „Operatīvai un profesionālai sadarbībai starp dienestiem ievērojama nozīme nelegālās pārtikas un arī citu nelegālu preču tirdzniecības izskaušanā un tirgus aizsardzībā. Mums ir jāaizsargā savs tirgus - tas ir galvenais uzdevums! Aicinu visas kontrolējošās institūcijas vēl krasāk vērsties pret nelegāliem uzņēmējiem, sadarboties vēl pārliecinošāk un operatīvāk.”


Pēc diskusijas sanāksmes dalībnieki vienojās, ka reidi Rīgas un Latvijas pašvaldību tirgos turpināsies daudz intensīvāk. Tāpat jāturpina darbs pie normatīvo aktu sakārtošanas, kā arī padziļināti jāpēta e-komercijas aktivitātes.


Koordinācijas grupā darbojas pārstāvji no ZM, PVD, Valsts augu aizsardzības dienesta, Finanšu ministrijas, VID un Ekonomikas policijas.


Darba grupa tika izveidota pēc zemkopības ministra Jāņa Dūklava un iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces vienošanās par Starpinstitūciju koordinācijas darba grupas nelegālās pārtikas tirdzniecības apkarošanai izveidošanu.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana