Jaunumi ekonomikā

LIAA administrētās struktūrfondu programmas uzņēmējiem 2010. gadā

Inese Galeja, AgroPols
07.01.2010

Jau aizvadītā gada nogalē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra organizēja uzņēmēju biznesa forumu (15.- 16. decembrī). No tur runātā vērts pastāstīt par LIAA administrētajām aktuālajām struktūrfondu programmām uzņēmējiem 2010. gadā.


LIAA administrētās struktūrfondu programmas uzņēmējiem 2010. gadā

Jau aizvadītā gada nogalē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra organizēja uzņēmēju biznesa forumu (15.- 16. decembrī). No tur runātā vērts pastāstīt par LIAA administrētajām aktuālajām struktūrfondu programmām uzņēmējiem 2010. gadā.

1. Aktivitāte „Ārējo tirgu apgūšana – ārējais mārketings”.
Atbalstītas tiek tādas aktivitātes, kas saistītas ar Latvijas komersantu ieiešanu ārvalstu tirgos, proti, Latvijā ražoto preču un pakalpojumu popularizēšanu ārvalstīs.
Piemēram, tiek atbalstīta uzņēmuma dalība kontaktbiržā Lielbritānijā, uzņēmuma tirdzniecības misija uz Itālijā, uzņēmuma vizīte pie sadarbības partneriem Krievijā vai dalība starptautiskajās izstādēs Vācijā, Lietuvā vai kādā citā valstī. 

Kas var pretendēt?
Uz atbalstu var pretendēt izņēmumi neatkarīgi no lieluma, biedrības, kurās apvienojušies vismaz 5 komersanti, un kooperatīvās sabiedrības, kurās apvienojušies arī vismaz 5 komersanti. Tāpat var pretendēt valsts vai pašvaldības iestāde, kura ir kā finansējuma saņēmējs un pārējie partneri ir komersanti, biedrības vai kooperatīvās sabiedrības.
„Šajā aktivitātē projektus var īstenot gan individuāli, gan arī partnerībā, piemēram, vairākiem uzņēmumiem kopīgi dodoties uz vienu starptautisku izstādi,” skaidro Agnese Buša, LIAA Klientu apkalpošanas nodaļas vecākā speciāliste.

Par noteikumiem
Atbalsts paredzēts dalībai starptautiskās izstādēs ārvalstīs un šeit īpaši jāuzsver, ka uzņēmumam ir jāpiedalās ar savu stendu, proti, jāpārstāv sava ražotā produkcija vai pakalpojums. Tāpat tiek atbalstītas biedrību vai LIAA organizētas tirdzniecības misijas vai kontaktbiržas. „Ir noteikts, ka biedrībām jādarbojas vismaz 3 gadus un to gada apgrozījumam jābūt vismaz 50 miljoni latu. Diemžēl jaunas, mazas biedrības šādas tirdzniecības misijas vai kontaktbiržas nevar dibināt,” noteikumus precizē A. Buša. Tāpat biedrības var saņemt atbalstu, lai organizētu konferences un seminārus par eksporta jautājumiem, taču arī šeit ir nosacījums par 50 miljonu latu lielo apgrozījumu un 3 gadu darbību. Atbalsts paredzēts arī LIAA organizētai dalībai tiešajās vizītēs pie potenciālā vai esošā sadarbības partnera ārvalstīs un starptautiskajās izstādēs.
Skaidrības labad jāprecizē, kādiem mērķiem šis atbalsts nav paredzēts. Pirmkārt, lai nostiprinātu savas pozīcijas un popularizētu savu produkciju Latvijas tirgū, arī importa palielināšana šīs aktivitātes ietvaros netiek atbalstīta.

Atbalsta arī jau veiktās darbības
„Projekta iesniegumu var iesniegt gan par plānotajām atbalstāmajām darbībām, gan par jau veiktajām atbalstāmajām darbībām,” uzsver LIAA darbiniece. Jāņem tikai vērā, ka projekta iesniegums jāiesniedz ne vēlāk kā 3 mēnešu laikā no atbalstāmās darbības noslēgšanās brīža.

Kuras izmaksas tiek segtas?
Tiek atbalstīta izstādes organizatoru noteiktā dalības maksa, stendu konstrukcijas un ekspozīcijas laukumu nomas maksa, tāpat informācijas publicēšana izstādes katalogā. Tiek atbalstītas arī komandējuma izmaksas (ne vairāk kā 3 darbiniekiem), kur ietilpst gan dienas nauda, gan viesnīcas izdevumi un sabiedriskā transporta ekonomiskās klases izdevumi. „Šos izdevumus sedzam tikai tad, ja šie pakalpojumi pirkti tieši no to sniedzēja. Ja biļetes iegādātas, piemēram, www.lidot.lv, tad tās netiek apmaksātas. Lai iegūtu atbalstu, biļetes jāpērk tieši no aviokompānijas,” stāsta A. Buša.

Finansējums pēc de minimis principa
Šajā aktivitātē maksimālais finansējuma apjoms vienam iesniedzējam ir 200 000 EUR trīs gadu periodā saskaņā ar de minimis nosacījumiem. Pastāv arī ierobežojumi finansējuma pieprasīšanā. Pirmkārt, pieprasītais finansējums nevar pārsniegt 30% no iepriekšēja gada apgrozījuma. Otrkārt, ja esat jaundibināts komersants, tad kopējās attiecināmās izmaksas nevar pārsniegt 4 000 latu.
Atbalsta intensitāte no kopējām attiecināmām izmaksām ir:
- 50% dalībai starptautiskās izstādēs, tirdzniecības misijās un kontaktbiržās ārvalstīs; komersantu tiešām vizītēm pie sadarbības partnera (pasūtītāja) ārvalstīs;
- 75% konferencēm (semināriem) par eksporta jautājumiem.
Šajā aktivitātē projektus pieņems visu 2010. gadu.

2. Aktivitāte „Atbalsts nodarbināto apmācībām komersantu konkurētspējas veicināšanai – atbalsts partnerībās organizētām apmācībām”. LIAA prognozē, ka šai aktivitātei projektus iesniegt varēs jau šī gada pirmajā cetuuksnī (šo programmu regulējošie Ministru kabineta noteikumi vēl nav apstiprināti, tādēļ lūdzam sekot līdzi informācijai LIAA mājas lapā www.liaa.gov.lv). Atbalstīts tiks, piemēram, biedrības biedru nodarbināto kvalifikācijas celšana, palielinot nozares konkurētspēju un eksportu. Vai, piemēram, transporta un sakaru nozarē nodarbināto profesionālās kvalifikācijas paaugstināšana.

Kādā veidā var organizēt apmācības?
Apmācības var organizēt tikai partnerībā un projekta iesniedzējs var būt Latvijas Darba devēju konfederācija vai Latvijas Tirdzniecības vai rūpniecības kamera, vai arī biedrība, kas pārstāv apstrādes rūpniecības, informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju, zinātniskās pētniecības, radošās industrijas, transporta un sakaru vai izmitināšanas nozares saimnieciskās darbības veicējus. Turklāt tās Latvijā reģistrēto biedru (saimnieciskās darbības veicēju) kopējais apgrozījums pēdējā noslēgtā pārskata gadā ir pārsniedzis 100 miljonus latu un tai ir jābūt reģistrētai vismaz 3 gadus.
„Projekta iesniedzējs ir biedrība, taču partneri var būt komersanti un var nebūt biedrības biedri,” precizē A. Buša.

Par segtajām izmaksām
Šī aktivitāte atbalsta pasniedzēja darba algas, materiālu izmaksas, telpu, iekārtu nomu, arī komandējumu izmaksas. Tas nozīmē, ka ir iespējams, aicināt pasniedzējus no ārvalstīm, kā arī sūtīt savus darbiniekus mācīties uz ārzemēm.
Maksimāli pieļaujamais finansējuma apmērs vienam projektam iesniegumam ir 500 000 latu. Jāpiebilst vēl, ka projekta ietvaros jānodrošina vismaz 100 nodarbināto apmācība.

3. Aktivitāte „Jaunu produktu un tehnoloģiju ieviešana ražošanā"
Atbalsts tiek sniegts pamatlīdzekļu iegādei, kas tieši nodrošina jauno produktu vai tehnoloģiju ieviešanu ražošanā. Paredzams, ka projektu pieteikumus varēs sākt iesniegt šī gada pirmā ceturkšņa beigās vai otrajā ceturksnī. Atbalstu var saņemt, piemēram, inovatīva ekoloģiska kūdras izolācijas materiāla ieviešana ražošanā, universāla ugunsdzēsības aparāta korpusa ieviešana ražošanā utt.

Atbalstīs ilgtermiņa ieguldījumus
Finansējumu piešķir jaunu iekārtu iegādei, iekļaujot iekārtu piegādi, uzstādīšanu un apkalpojošā personāla instruktāžu, kā arī atbalsts paredzēts tādiem nemateriāliem ieguldījumiem kā patentu un licenču iegāde.
Vienai projekta iesniedzēja saistīto personu grupai aktivitātes ietvaros maksimāli pieļaujamais finansējuma apjoms ir 500 000 latu, bet atbalsta intensitāte no kopējām attiecināmām izmaksām ir 45%.

4. Aktivitāte „Atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei”
Šo aktivitāti paredz atvērt šī gada pirmajā pusē un atbalstīt jaunu vai nozīmīgi uzlabotu produktu vai tehnoloģiju izstrādi. Kā pastāstīja Agnese Buša, tad svarīgi ievērot nosacījumu, ka rezultātam nav jābūt paredzētam komerciālai izmantošanai. Šis jaunais produkts vai pakalpojums ir prototips, kuru pēc tam izmantot demonstrēšanai, testēšanai, bet ne pārdošanai.
Viņa min piemērus, kas atbalstīti līdz šim. Pētījums par mākslīgā intelekta izmantošanas iespējām radioloģiskās diagnostikas veikšanā vai neinvazīvā asins glikozes sensora prototipa izstrāde. Būtībā šī aktivitāte atbalsta divu veidu darbības: rūpnieciskie pētījumi un eksperimentālās izstrādnes.

Tiek atbalstītas projektā nodarbināto un cita personāla darba algas, materiālu izmaksas, kas nepieciešamas, lai izstrādātu jauno produktu vai tehnoloģiju, tāpat arī instrumentu iegāde, nomas izmaksas, kas saistītas ar produkta vai tehnoloģijas izstrādi.

5. Aktivitāte „Kompetenču centri”
Atbalsts tiek sniegts pētniecības un rūpniecības sektoru kopīgiem rūpnieciskiem pētījumiem un jaunu produktu un tehnoloģiju attīstības projektu īstenošanai. Šīs aktivitātes mērķis ir veicināt sadarbību starp zinātniski pētnieciskām institūcijām un komersantiem, tādēļ uz atbalstu varēs pretendēt kompetences centri, kas ir pirms projekta iesnieguma iesniegšanas reģistrēta juridiska persona, kurā ir apvienots:
1. vismaz viens zinātniskās sadarbības partneris (izglītības un zinātnes ministrijas Zinātnisko institūciju reģistrā vai tam pielīdzināmā ārvalstu reģistrā reģistrēta zinātniskā institūcija)
2. un vismaz trīs komersanti.
Būtiski, ka šīs aktivitātes ietvaros kompetences centram visa peļņa no savas darbības atkārtoti jāiegulda pētījumos un to rezultātu izplatīšanā.

Tiks atbalstīti ilgtermiņa ieguldījumi. Piemēram, laboratorijas iekārtu un aprīkojuma iegāde, ēku pielāgošana laboratoriju izveidei, tāpat arī nemateriālie ieguldījumi- patentu un licenču iegāde, kā arī rūpnieciskie pētījumu un eksperimentālā izstrāde.
Finansējuma apmērs liecina, ka paredzēts atbalstīt tikai vērienīgus projektus.
Ir noteikts, ka maksimālais pieļaujamais finansējums pētniecības darbu veikšanai ir 5 miljoni latu, savukārt ilgtermiņa ieguldījumu iegādei tie ir 1,25 miljoni latu, projektā paredzot arī pētniecības darbu.

Pēdējo trīs aktivitāšu programmu pamatnosacījumi var tikt mainīti līdz ar izmaiņām Ministru kabineta noteikumos, tādēļ lūdzam sekot līdzi informācijai LIAA mājas lapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana