Jaunumi ekonomikā

Rumānija varētu kļūt par pirmo valsti, kas ieviesīs nodokli neveselīgai pārtikai

Agnese Krieviņa, AgroPols
08.01.2010

Tiek ziņots, ka Rumānija no 2010.gada marta paredz ieviest jaunu nodokli neveselīgai pārtikai, no kura gūtie ieņēmumi tiks novirzīti pārtikas programmām. Līdz ar to tas solās būt precedents pasaules praksē.

Jaunais nodoklis attieksies uz juridiskām personām, kas ražo, importē vai pārstrādā tādu neveselīgu pārtiku, kas satur daudz sāli, taukus, cukuru un konservantus. Ar nodokli plānots aplikt tādus produktus kā ātrās apkalpošanas ēdienus, kūkas, konfektes, uzkodas un limonādes.

Rumānijas veselības ministrs norādījis, ka šāds nodoklis tiks ieviest, lai sniegtu ieguldījumu valsts veselības programmās. Tāpat viņš solījis veikt sarunas ar nozares pārstāvjiem, uz ko šis nodoklis attieksies. Šī nodokļa ieviešanu ministrs pamato ar faktu, ka arvien vairāk cilvēku Eiropā cieš no aptaukošanās, kas palielina risku saslimt ar diabētu, paaugstinātu asinsspiedienu un izraisīt pāragru nāvi.

Savukārt Rumānijas Pārtikas industrijas federācija brīdina, ka nodoklis paaugstinās cenas un ražotāji varētu pārvietot ražotnes uz citām valstīm. Tāpat federācija ir neapmierināta, ka likumprojekts izstrādāts bez sabiedriskās konsultācijas.

Šāds nodoklis neveselīgai pārtikai jau daudzus gadus tiek apspriests ASV, taču tā arī nav ticis ieviests.

Avots: EurActiv.com

AgroPols

x

Paroles atgadināšana