Jaunumi ekonomikā

Tirgotāju un pircēju interesēs

Alīda Pēda, AgroPols
15.01.2010

Ar mērķi aktivizēt tirdzniecību, Rīgas pašvaldības akciju sabiedrības “Rīgas Centrāltirgus” valde aizvadītā gada nogalē apstiprināja tirdzniecības vietu nomas maksas jaunajam, 2010. gadam, kas, salīdzinot ar 2009. gadu, ir samazinātas vidēji par 9%. Tas kļuvis iespējams, optimizējot uzņēmuma darbu un reizē arī pildot akcionāra, Rīgas domes vadītāja Nila Ušakova uzdevumu. Par to pilsētas galva runāja pērn, apmeklējot Centrāltirgu un iepzīstoties ar tā darbu. Nils Ušakovs arī nešaubījās, ka nomas maksas samazinājums būtu reāla iespēja palīdzēt cilvēkiem: “Samazinot nomas maksu, samazināsies preču cenas un radīsies arī jaunas darba vietas.” Tāpat pilsētas mērs atgādināja, ka tirgus pilda arī sociālu funkciju: “Tirgus daudziem ir vienīgā vieta, kur strādāt, un daudziem vienīgā vieta, kur var lētāk iepirkties.”

Ar 2010. gada 1. janvārī spēkā stājušies jaunie izcenojumi liecina, ka Rīgas Centrāltirgū vidēji par 9% samazināta nomas maksa gaļas paviljonā, par 8% - atklātajā teritorijā, bet rūpniecības preču tirgū tirdzniecības vietu nomas maksu samazinājums ir pat 10%. Savukārt piena paviljonā un gastronomijas paviljona noliktavās (pagrabstāvā), kā arī sakņu paviljonā vidējās nomas maksas paliek iepriekšējās. Bet Vidzemes tirgū nomas maksa vidēji samazinās par 10%, ko galvenokārt veido samazinājums tirdzniecības kioskos.

Tajā pašā laikā presē arī parādījusies informācija, ka, pretēji paustajai pozitīvajai ziņai, realitāte esot pavisam cita - nomas maksa nebūt neesot samazināta. Tam iebilst “ Rīgas Centrāltirgus” valdes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš un pieļauj, ka “pēdējā pusgadā notikušās pozitīvās pārmaiņas Rīgas Centrāltirgū rada satraukumu tajos, kam nepatīk, ka tiek lauztas vecās tradīcijas, atņemtas nepamatotas privilēģijas, kas ir bijušas daudzus gadus, bet galvenais - pastiprināta kontrole tirgus teritorijā.” Šie cilvēki, protams, nav apmierināti ar jaunajām izmaiņām, tāpēc sūdzas un pastāv uz savu taisnību un viedokli.

Taču šāgada janvārī, atbilstoši jaunajam “Rīgas Centrāltirgus” valdes apstiprinātajam cenrādim šim gadam, jau ir noslēgti 243 līgumi. Turklāt visi nomas līgumi tiek slēgti tikai saskaņā ar valdes apstiprināto tirdzniecības nomas maksu cenrādi, kas visiem pieejams mājaslapā. Diemžēl Rīgas pašvaldību akciju sabiedrība “Rīgas Centrāltirgus”, kā jau vairākkārt esam informējuši, pašlaik nekādi nevar ietekmēt cenu politiku piena, gastronomijas un zivju paviljonā, kas jau kopš deviņdesmito gadu vidus ir nodoti ilgtermiņa nomā līdz 2015./2016. gadam.

Kopš aizvadītā gada nogales interesentiem kļuvusi pieejama jaunā Rīgas Centrāltirgus mājaslapa, un pirmajā mēnesī mājaslapas sadaļas atvērtas vairāk nekā 20 tūkst. reižu. Interesei par šo lapu ir augoša tendence, un vairāk nekā 70% mājaslapas apmeklētāju jeb 3392 cilvēki ar to iepazinušies pirmoreiz.

Ik dienu Rīgas Centrāltirgus mājaslapu apmeklē aptuveni 150-220 interesentu. Tirgotāji mājaslapā var gūt informāciju par tirdzniecības iespējām Centrāltirgū, gaidāmajiem pasākumiem, kā uzzināt visu nepieciešamo informāciju par dokumentiem, kas nepieciešami, lai drīkstētu tirgoties. Savukārt pircējiem tā ir iespēja uzzināt par visiem produktiem un precēm, ko var iegādāties tirgū. Ir arī Vidzemes tirgum veltīta sadaļa.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana